Країна множить ризики дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна множить ризики дефолту

Казна та Політика
1633
Темпи зростання боргових зобов'язань в 2011 р. майже вдвічі обігнали зростання реального ВВП. "А частка зовнішньої заборгованості в загальній сумі державного та гарантованого боргу склала 63%. Ці фактори вказують на існування боргових ризиків", - такі висновки зробила колегія аудиторів Рахункової палати, аналізуючи виконання державного бюджету за 2011 р. Одночасно в минулому році майже в два рази - до 68,8 млрд. грн. - виросли і витрати з погашення та обслуговування держборгу.
Показавши такий результат, Україна піднялася відразу на третє місце рейтингу компанії Markit, оцінивши ризики країн з можливості настання дефолту за борговими зобов'язаннями. Так, за оцінками фінансових аналітиків Markit, спред країни за кредитно-дефолтними свопами (CDS) за 2011 р. розширився на 101 б.п. (13%) і дорівнює в даний час 859 б.п. Вище України тільки Кіпр (1183 б.п.) і Португалія (1075 б.п.). "Це говорить про те, що інвестори вважають за краще платити більше, щоб забезпечити повернення коштів у разі суверенного дефолту", - повідомляється в аналітичному звіті Markit.
За трійкою лідерів йдуть Аргентина (809 б.п.), Венесуела (712 б.п.), Ірландія (572 б.п.), Угорщина (546 б.п.), Єгипет (544 б.п. ) і Ліван (459 б.п.). "Ринки впоралися з борговими проблемами Греції, однак можна починати хвилюватися про її сусідів", - коментують в агентстві.
Українські експерти не схильні драматизувати ситуацію, запевняючи, що до дефолту Україні ще далеко. "Вартість страховки кредитних ризиків дійсно велика, однак ринок не завжди здатний об'єктивно оцінити ситуацію в країні. СDS відображає, перш за все, сприйняття інвесторами ризиків дефолту. Існуючий же на сьогодні рівень котирувань CDS включає в себе ризики щодо газових переговорів і призупинені переговори з МВФ" , - прояснює ситуацію менеджер проектів ІГ "Альтера Фінанс" Андрій Приходько.
Втім, показники свопів поки не критичні. Так, в 2009 р. котирування дефолтних свопів по Україні досягали 3500 пунктів, що відповідає на даний момент рівню котирувань СDS Греції, яка вже фактично допустила дефолт. Ще влітку рівень СDS України не перевищував 500 б.п., а його зростання в серпні-жовтні 2011 р. зобов'язане ризикам рецесії, які негативно вплинули на експорт України.
До літа, за очікуваннями фінансиста, котирування CDS втримаються на рівні 850 б.п., з прогнозом можливого зростання в разі загострення політичної нестабільності і девальвації гривні після виборів.
Але й при такому прогнозі ризики фінансової нестабільності залишаються. "Досить несприятлива загальна ситуація в глобальній фінансовій системі і, відповідно, тенденції схлопування ринку запозичень скорочують можливості для перекредитування України", - говорить директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. До того ж, за його словами, посилюється тиск на внутрішніх позичальників, які залишаються ключовими покупцями боргових паперів, а значить, в майбутньому стане складніше здійснювати запозичення і виплати за борговими зобов'язаннями.
Але найбільший ризик полягає, за словами аналітика ІГ "АРТ Капітал" Олега Іванця, в тому, що половина боргів - короткострокові, які потребують рефінансування в найближчий рік. Так, в червні Україна має повернути $2 млрд. російському "ВТБ Капітал" і погасити $500 млн. єврооблігацій, а в серпні та жовтні - віддати борги МВФ, сумарно майже на $2,5 млрд. Зрозуміло, що коштів в України немає, тому потрібно здійснювати нові, досить дорогі запозичення.
"Вірогідність того, що Україна зможе залучити кошти під 10-11% майже 100%, але ми розраховуємо, що уряд розмістить облігації під 9,5-10%. Однак, враховуючи, що поточні борги обслуговуються за ставками 5-7 %, це неймовірно дорого", - зазначає Олег Іванець.
Нинішнє бажання Мінфіну отримати за новими єврооблігаціями ставки не вище 9,0%, на думку аналітика ринку облігацій групи "Інвестиційний капітал України" (ICU) Тараса Котовича, роблять перспективи зовнішніх запозичень примарними. Оптимальним виходом із ситуації, як він вважає, стало б рефінансування кредитів для пошуку більш зручного моменту випустити облігації.
Але поки основні зовнішні партнери з рефінансування заборгованості - МВФ і Росія - домовлятися не поспішають. Без відновлення кредитування фонду, на думку співрозмовників, Україна буде стрімко втрачати резерви. А оскільки платіжний баланс є стабільно негативним, то врешті-решт ситуація може призвести до значної девальвації гривні, після якої розрахуватися за зовнішніми боргами стане майже неможливо (що призведе до дефолту). При цьому така ситуація можлива вже в 2013 р., оскільки саме на цей рік припадає пік виплат за поточними боргами МВФ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас