Марафон виграно: Росія у СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марафон виграно: Росія у СОТ

Казна та Політика
1694
Це були найбільш тривалі і важкі переговори в історії Світової організації торгівлі. Саме в таких виразах співробітники Женеви висловилися з приводу приєднання Росії до СОТ, яке було офіційно завершено майже на подив багатьох 16 грудня минулого року з нагоди восьмої Конференції міністрів країн-членів СОТ. "Ласкаво просимо до СОТ... нарешті", - свідчив напис на футболці, одягненій генеральним директором Світової організації торгівлі Паскалем Ламі для ритуальної фотографії. Він порівняв вступ Росії до СОТ з марафоном, який тривав 18 років і який сьогодні, нарешті, підійшов до фінішу.
Дійсно, робоча група, покликана оцінити кандидатуру Росії, була створена в далекому 1993 році, незабаром після розпаду Радянського Союзу, коли СОТ ще називалася ГАТТ (Генеральна угода з тарифів і торгівлі), а Росія була супердержавою на межі дефолту. Здавалося, що її міць неминуче йшла до заходу.
Після вступу до СОТ Китаю в 2001 році Росія залишалася єдиною великою країною, що не увійшла в Женевську організацію. У той час ефективність СОТ, здавалося, стояла під питанням через застій у переговорах в Доха-раунді (поточних торгових переговорів у Катарі) через системи перехресних вето, які зробили недосяжною амбітну угоду щодо зниження торгових бар'єрів.
Уповільнення переговорів сталося не тільки через важкий перехід країни до ринкової економіки. Коли підводні камені, що здавалися найбільш непрохідними, а саме, двосторонні переговори з Європейським союзом і зі Сполученими Штатами, були, нарешті, подолані, Грузія наклала своє вето, намагаючись чинити тиск на Росію після збройного конфлікту, що вибухнув влітку 2008 року і завершився окупацією Абхазії і Південної Осетії військами Москви.
Після зняття Грузією вето, залишається тільки Думі ратифікувати договір, щоб вступ Росії до СОТ набрав сили. Ця подія має відбутися до 23 липня цього року. Потім у Росії залишається ще тридцять днів, щоб повідомити Женеві про досягнуту ратифікацію. З цього моменту Росія офіційно стане сто п'ятдесят четвертим членом СОТ.
Геополітика приєднання
Дмитро Медведєв визнав вступ Росії до СОТ одним з найбільш важливих результатів, досягнутих під час його президентства в останні роки. На думку Кремля, цей крок відповідає подвійній меті: на внутрішньому фронті - національним інтересам, а на світовому він сприятиме стабілізації світової панорами торгового обміну. Велика частина російської преси вітає завершення переговорів, результат яких був неясний ще кілька місяців тому. Навіть міністр економічного розвитку Ельвіра Набіулліна висловлювала сумніви з цього приводу.
Головні актори на міжнародній арені обережно обмежилися висловлюваннями добрих побажань при вступі в клуб. Геополітична зона, на якій найбільш очевидним чином позначиться приєднання Росії до СОТ - це Європейський союз, уже зараз перший комерційний партнер Російської Федерації. Європейський комісар з торгівлі Карел де Гюхт заявив, що він переконаний в істотному збільшенні взаємообміну між Росією і Європою. Європейські підприємства очікують збільшення експорту на 3,9 мільярдів євро.
Проте, були і тертя в останній момент. На радощах від досягнутого результату Євросоюз, на думку міністра закордонних справ Сергія Лаврова, хотів "натиснути" на Росію у зв'язку з узятими нею на себе зобов'язаннями. Це викликало обурення глави російської дипломатії, який 21 березня цього року навіть пригрозив тим, що угода не буде ратифікована.
Найбільш суперечлива позиція була зайнята Сполученими Штатами. Американський посол в Москві Майкл Макфол, ідеолог "перезавантаження" російсько-американських відносин, якого Кремль не злюбив за його відкриту підтримку опозиційних угруповань і різних неурядових організацій, заявив досить неввічливо, що вступ до СОТ є "подарунком" не стільки росіянами, скільки "американським фермерам, робітникам і виробникам".
Успішний розвиток процесу можливий за умови, якщо буде скасована поправка Джексона-Веніка, введена в 1974 році, щоб перешкодити нормальним комерційним відносинам з країнами, що порушують права людини, серед яких і право на еміграцію. Спочатку цей захід було направлено проти Радянського Союзу, але сьогодні він перешкоджає отриманню Росією статусу "постійного нормального торговельного партнера", в американській інтерпретації статусу країни, якій надається режим найбільшого сприяння в торгівлі, на чому заснована структура СОТ. Отже, ефект від вступу Росії до СОТ може бути вихолощений.
Вступ у Женевську організацію, крім того, гарантує більшу інтеграцію на рівні Митного союзу з Білоруссю і Казахстаном, що за планами Кремля стало б трампліном для входження інших двох країн в орбіту СОТ та посилило б лідируючу роль Росії серед колишніх республік Радянського Союзу.
Однак, не обходиться і без великих внутрішніх розбіжностей. Рух "Росія проти СОТ" з робітничими філіями в основних містах Російської Федерації провела різні громадські кампанії проти вступу Росії до СОТ, добившись втручання персонажів першого плану в академічному світі (серед них Бориса Кагарлицького, директора Інституту глобалізації та соціальних рухів). Цей рух виступає за проведення референдуму, ідея якого висунута різними економістами і російськими політиками, серед них Костянтин Бабкін, впливовий депутат з Новгорода, а також президент важливої асоціації виробників сільськогосподарських машин "Росагромаш".
Серед депутатів парламенту проти приєднання Росії до СОТ висловилися комуністи, очолювані Зюгановим (вони набрали 20% голосів на парламентських виборах в грудні) і націоналісти з ЛДПР Жириновського (11,7%), а також помірні з партії "Справедлива Росія" (13,2%). Лідер цієї партії Миронов неодноразово вказував на ризик втрати контролю за стратегічними секторами промисловості в країні.
Саме на темі суверенітету сконцентрувалися найбільш люті атаки засобів масової інформації та критиків. З усіх боків висловлюються підозри, що відкриття ринку і перегляд протекціоністської політики в різних секторах (перш за все, в сільському господарстві) буде сприяти тільки США, які, на думку росіян, лідирують в рамках СОТ, і американським виробникам. Повна інтеграція в багатосторонній круговорот товарного обміну дозволить США "заблокувати" традиційні заходи, вжиті Росією для досягнення власних політичних, економічних і суспільних цілей. Зокрема, це твердження підтверджується зобов'язанням, зазначеним в угоді, визначати ціни на енергоносії відповідно до ринкових параметрів, а не в залежності від політичної та стратегічної обстановки.
Опір і захист секторів
Повільність переговорів визначалася не тільки політичними можливостями, а й "уразливістю" деяких секторів економіки, де розгорталися сутички. Звичайно, оголеним нервом є державна підтримка сільського господарства. Аркадій Злочевський, президент Російського Зернового Союзу дав катастрофічну оцінку впливу вступу до СОТ на російську зернову промисловість: на його думку, щорічні втрати в цьому секторі можуть досягти 56 мільярдів рублів. На зернову промисловість негативний вплив зробить перебудова в свинарстві, так як вводяться квоти на імпорт свинини і знижуються мита на перевезення живих свиней. Войовничо налаштований Костянтин Бабкін, президент асоціації "Росагромаш" передбачив, що в цілому імпорт харчових продуктів з-за кордону збільшиться з 45% до 70%.
Щоб розвіяти ці страхи, публічно висловився навіть Володимир Путін, нагадавши, що ці сектори забезпечені спеціальними заходами захисту та системами стримування. В усякому разі, Росія виговорила собі можливість продовжувати політику підтримки сільського господарства аж до 2015 року на суму 9 мільярдів доларів.
Критична ситуація, яка відчувалася протягом усіх переговорів, стосується автомобільного сектора. Російська промисловість не в змозі витримувати конкуренцію з іноземними виробниками. Тому для автомобілів передбачається тривалий період (до 2019 року) поступового зниження мит. Аналітики не очікують значного зниження цін при продажу машин, тому що зниження мит буде перекриватися збільшенням вартості первинних ресурсів і деталей. Однак, вступ до СОТ не повинен позначитися на проектах інвестицій в різні автомобілебудівні заводи, які вважаються стратегічно важливими для розвитку Росії. Наприклад, передбачається підвищити випуск автомобілів марки Hyundai з 120 тисяч, вироблених в минулому році, до приблизно 200 тисяч в майбутньому.
В цілому, політична верхівка Російської Федерації не раз висловлювалася про можливу підтримку тих промислових секторів, на яких негативно позначаться наслідки від вступу до СОТ. Віце-прем'єр Ігор Шувалов запевнив, що від вступу до СОТ "виграють усі, не буде тих, хто програв".
Керівник делегації на переговорах про вступ Росії до Світової організації торгівлі та директор департаменту торгових переговорів Міністерства економічного розвитку і торгівлі Росії Максим Медведков заспокоїв громадську думку і деякі промислові сектори, нагадавши про можливість використання великої гами інструментів для торговельного захисту, введення додаткових мит та кількісних обмежень на імпорт.
Зобов'язання, взяті на себе Росією при вступі до СОТ
Основні реформи, які повинна провести Росія при вступі до СОТ, стосуються відкриття її внутрішнього ринку і збільшення власного рівня інтеграції в багатосторонню систему взаємообміну, що, крім усього іншого, призведе до зниження мит і тарифів, застосовних до імпортних товарів (від теперішніх 10% потрібно буде перейти до 7,8%) і до полегшеного доступу до ринку послуг. Росія повинна дотримуватися норм, що регулюють міжнародну торгівлю і охороняють інтелектуальну власність.
Не числячись серед членів СОТ, уряд Москви міг досі підвищувати рівень протекціонізму внутрішнього ринку, не порушуючи при цьому міжнародні норми. Переслідуючи мету протистояти кризі або сприяти технологічному переходу, російська влада вживала такі заходи торгової політики, які в багатьох випадках явно суперечили правилам Світової організації торгівлі. Не випадково, аналіз Європейської комісії показав, що Росія з країн Великої двадцятки є другою за кількістю протекціоністських заходів (71 із загального числа 424), вжитих, починаючи з 2008 року, коли вибухнула криза.
Зобов'язання щодо дотримання правил СОТ повинні визначити велику інтеграцію Росії в глобальну економіку в результаті значного поліпшення клімату, в якому працюють іноземні експортери та інвестори. Між тим, це передбачає тривалий перехідний період для деяких секторів (в першу чергу, це стосується автомобільної промисловості), який продовжиться декілька років до моменту повної і точної реалізації обіцяних російським урядом реформ.
Приналежність до женевського клубу не виключає виникнення торговельних протиріч та вживання заходів, що порушують вільну комерцію. Однак, приєднання до СОТ пропонує підприємствам і країнам, які вважають, що їм завдається збиток протекціоністською політикою, інструменти для вирішення конфлікту. Їм є куди звернутися за захистом при підозрі на порушення зобов'язань.
Росія в СОТ: поштовх до модернізації
Незважаючи на ризик і сумніви, якими супроводжується вступ до СОТ, приєднання Росії може виявитися вирішальним для країни не тільки з кількісної точки зору (збільшення торгового обміну та інвестиційних потоків з іншими країнами), але в основному щодо якості. Дійсно, мова йде про офіційне схвалення стратегічного вибору та напрямку, початого країною для розвитку ринкової економіки.
Зобов'язання, взяті при переговорах, якщо вони будуть правильно впроваджуватися, могли б зробити більш ефективними ті сектори, які зараз в значній мірі субсидуються державою. Сам Путін не раз згадував про сільське господарство, де пряма підтримка держави повинна поступитися місцем інвестиціям в модернізацію інфраструктури, у поліпшення життя і розвиток сільської спільноти. Таке втручання потенційно значно ефективніше, ніж прості субсидії.
Регламентація та стандартизація заходів торговельної політики робить Росію більш "відкритою" комерційному обміну, крім того, вона покликана чинити тиск на різні сектори (наприклад, на металургійний) для поліпшення якості. В цьому випадку продукція виявилася б на більш високому рівні якості, що сприяло б її успішній конкуренції з агресивними азіатськими виробниками.
Очікується, що приєднання Росії до СОТ дасть стимул до розвитку сучасної та конкурентоспроможної промисловості, зробить свій внесок у диверсифікацію економіки і позбавить Росію від "голландської хвороби", вона не буде так сильно залежати від стрибків цін на природні ресурси. Згідно з деякими попередніми оцінками Світового банку, в середньостроковому періоді вступ до СОТ може привести до зростання російського валового національного продукту від 1 до 3%, а в довгостроковій перспективі це зростання може досягти навіть 11%.
У середньостроковому періоді, крім того, повинні скоротитися бюрократичні зволікання і практика утисків відносно іноземних операторів, що поліпшить діловий клімат країни, сприяючи великим інвестиціям іноземних підприємців.
У фокусі Італія
Безсумнівно, це надасть великі можливості для ведення справ в Росії італійськими підприємствами, які в минулі роки змогли зміцнити з Росією економічне і промислове партнерство першого плану. Найбільшу вигоду від зниження тарифів слідом за вступом до СОТ отримають такі сектори італійської промисловості, як одягова, текстильна, взуттєва, домашні товари та деякі галузі харчової промисловості. Зараз цим галузям доводиться платити від 15 до 25% мит. З іншого боку, ті галузі (хімічна, машинобудівна), на імпорт продукції яких не передбачається дуже сильного зниження мит, вже й зараз не страждають від занадто високих тарифів.
Товарний склад експорту в Росію разом з вузькою спеціалізацією італійських підприємств у виробництві товарів широкого споживання високої якості може в перспективі визначити найбільші переваги італійських фабрик, в порівнянні з іншими європейськими країнами, чий експорт концентрується в основному на знаряддях виробництва.
Крім важливого зниження мит і тарифів на товари, імпортовані з-за кордону, найважливіший наслідок приєднання Росії до СОТ, можливо, полягає у зобов'язанні дотримуватися митних та інвестиційних правил, норми з видачі сертифікатів, ліцензій на імпорт і охороняти інтелектуальну власність. Хоча вигоду в короткостроковому періоді важко оцінити, але ясно, що ці заходи закладають основу для більшої присутності наших підприємств, у тому числі дрібних і середніх на російському ринку.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас