Німеччина підозрює одеську судноплавну компанію у постачаннях зброї в Сирію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина підозрює одеську судноплавну компанію у постачаннях зброї в Сирію

241
Міністерство економіки та технологій Німеччини перевіряє інформацію про нелегальну поставку в Сирію іранської зброї, яка могла перебувати на німецькому кораблі Atlantic Cruiser, зафрахтованому компанією з Одеси.
Інформацію про те, що на борту корабля знаходиться зброя, поширили опоненти режиму Президента Сирії Башара Асада, повідомляє Deutsche Welle. Як пише німецький журнал Der Spіegel, корабель Atlantic Cruiser прийняв вантаж в порту Джибуті і, очевидно, прямував до порту сирійського Тартуса. Але в п'ятницю, побоюючись, як припускають журналісти Der Spіegel, викриття вантажу, судно змінило курс і планувало пришвартуватися в порту турецького Іскендеруна, зупинившись за 80 км від Тартуса.
Міністр закордонних справ Кіпру Ерато Козаку-Маркулліс повідомила, що кіпрська влада здійснює моніторинг корабля, і віддано розпорядження не давати дозволу на його вхід в кіпрські територіальні води.
Представник Міністерства економіки і технологій ФРН підтвердила, що відомство перевіряє інформацію і судно належить німецькій компанії Bockstіegel. "Ми перевіряємо, чи йде мова про порушення ембарго", - зазначила вона.
За даними Der Spіegel, корабель Atlantic Cruiser був зафрахтований українською компанією White Whale Shipping з головним офісом в Одесі. Офіційно вантаж був задекларований як "насоси та подібне обладнання". За словами брокера з фрахтування суден в гамбурзькій компанії CEG Bulk Charterіng, "рух корабля було зупинено відразу ж, як тільки ми отримали інформацію про перевезення зброї".
У той же час, в одеській компанії звинувачення в наявності нелегального вантажу відкидають і називають необґрунтованими. "Нічого незаконного в Сирію не перевозилось, жодної небезпечної або військової амуніції. Йдеться про цивільний вантаж для будівельних потреб, відправлений з Індії", - повідомив Associated Press виконавчий директор української компанії Олександр Варваренко.
Подальша доля судна і вантажу залишається неясною. Повідомляється, що капітан відключив радіолокаційне обладнання і корабель зник з радарів GPS. Німецька сторона наполягає на тому, щоб турецька влада провела ретельний огляд корабля і перевірила вміст кожного контейнера.
Екіпаж судна - 12 кіпріотів - відмовляються за рекомендаціями німецької сторони залишати корабель, посилаючись на незгоду української фрахтової компанії, яка наполягає на дотриманні контракту.
Санкції, введені Євросоюзом і США проти режиму Башара Ассада, включають, серед іншого, ембарго на постачання зброї до Сирії та імпорт сирійської нафти в ЄС.
Нагадаємо, напередодні Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН) одноголосно ухвалила резолюцію № 2042 щодо Сирії. У той же час бої між урядовими силами і повстанцями не слабшають. Влада звинувачує, як вони кажуть, терористичні групи в нападах і вбивствах з метою зірвати угоду про припинення вогню.
У Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади та опозиції, яке загрожує перерости в повномасштабну громадянську війну. Сирійська опозиція, яку координує так звана "сирійська національна рада", що базується за кордоном, вимагає відставки Президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірства відносно мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". За останніми оцінками Організації Об'єднаних Націй, за час конфлікту в Сирії загинули вже більше 9 тис. цивільних осіб.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас