Сорос: ЄС переживає тривалий період економічного застою або навіть гірше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: ЄС переживає тривалий період економічного застою або навіть гірше

Казна та Політика
492
Всесвітньо відомий бізнесмен та інвестор Джордж Сорос закликає уряди країн Європейського союзу до рішучих заходів для порятунку ефективності економіки єврозони і пропонує почати з податково-бюджетного договору. Сорос також не радить лідерам єврозони слухати саму Німеччину, зазначаючи, що "замість того щоб вщухати, криза євро в останні місяці лише посилюється".
Європейський центральний банк зумів ослабити кредитну кризу, що починалася, за допомогою свого довгострокового договору про зворотний викуп, за яким банкам єврозони було надано понад трильйона євро за ставкою 1%. Це принесло значне полегшення для фінансових ринків, і пожвавлення, яке виникло в результаті цього, приховало глибинне погіршення, але це навряд чи протриває довго. Однак не були вирішені фундаментальні проблеми, зазначає Сорос. Більше того, розрив між країнами-кредиторами та країнами-боржниками продовжує збільшуватися. Криза вступила у фазу, яка, можливо, і є менш мінливою, але є потенційно більш смертоносною.
"Виживе євро чи ні - ЄС переживає тривалий період економічного застою або навіть гірше. Подібний досвід був і в інших країн. Країни Латинської Америки пережили втрачене десятиліття після 1982 року, а в Японії економічний застій спостерігається вже чверть століття, проте всі ці країни вижили. Але Європейський союз - це не країна, і малоймовірно, що він виживе. Дефляційна пастка боргів загрожує знищити ще не до кінця побудований політичний союз", - підкреслює бізнесмен.
На його думку, єдиний спосіб уникнути пастки - визнати, що нинішня політика є контрпродуктивною, і змінити курс. "Я не можу піднести повністю готовий план, але у мене є три основні спостереження. По-перше, правила єврозони виявилися невдалими, і їх необхідно радикально переглянути. Захист незмінного стану речей, який є неефективним, тільки все погіршує. По-друге, нинішня ситуація є надзвичайно аномальною, і для відновлення нормальної ситуації потрібні якісь виняткові заходи. Нарешті, нові правила повинні враховувати природну нестабільність фінансових ринків", - зазначив Сорос.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас