Угорщина звинувачує Євросоюз у шантажі і готує позов до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина звинувачує Євросоюз у шантажі і готує позов до суду

Казна та Політика
308
Шантаж - так охарактеризував додаткові політичні умови, висунуті ЄС для видачі кредитів Угорщини, прем'єр країни Віктор Орбан. Bloomberg повідомляє про його намір подати від імені Угорщини до Європейського суду на ЄС, передає "Росія-24".
Падіння місцевої валюти до історичного мінімуму до євро восени минулого року змусило Угорщину звернутися до МВФ і ЄС за кредитом в 15-20 млрд євро. Питання з наданням допомоги не вирішено й досі. Хоча принципове схвалення на видачу грошей вже отримано. МВФ готовий видати гроші без будь-яких умов, підкреслює Орбан. А ось Євросоюз нав'язує країні кілька реформ, наприклад в судовій галузі.
При цьому сам Орбан, будучи прем'єром, уже провів кілька реформ в країні всупереч нормам ЄС: обмежив свободу преси, ввів жорсткі податки на банки і навіть запропонував підпорядкувати місцевий Центробанк уряду, що викликало жорстку реакцію в Євросоюзі. "Ми хочемо бути впевнені, що букви і духу європейського закону дотримуються у всіх державах союзу. Угорщина - одна з найважливіших держав в європейській сім'ї, і ми не хочемо, щоб у цій країні піддавалися сумніву демократичні принципи", - зазначав голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.
Нововведення Орбана, дійсно, завели на початку року в безвихідь переговори про надання кредиту. А в лютому Єврокомісія запропонувала і зовсім позбавити країну всіх виплат, які надходять через Євросоюз.
23 квітня, за даними угорських ЗМІ, повинна пройти зустріч Орбана і Баррозу. Єврокомісія дату і сам факт нібито майбутньої зустрічі поки не підтвердила. Тим часом в Угорщині посилюються позиції "євроскептиків". Таких поглядів, наприклад, дотримуються представлені в парламенті націоналісти, які вже вимагали провести референдум з питання виходу країни з Європейського союзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас