Експерти: Держборг Росії до 2030 року не перевищить 20-25% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Держборг Росії до 2030 року не перевищить 20-25% ВВП

Казна та Політика
119
Держборг Росії до 2030 року не перевищить 20-25% ВВП незалежно від обраного сценарію розвитку, повідомив журналістам заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач, представляючи довгостроковий прогноз розвитку економіки Росії на період до 2030 року, підготовлений міністерством.
Мінекономрозвитку підготувало два основні сценарії розвитку економіки: один з них заснований на інноваційній моделі, а інший, консервативний, базується на переважанні паливно-енергетичного сектора в економіці.
В рамках інноваційного сценарію середнє зростання ВВП очікується на рівні 4,4% щорічно до 2030 року. У консервативному енерго-сировинному сценарії потенційні темпи зростання економіки Росії в сприятливих умовах не перевищують в довгостроковому періоді 3,5-3,6% на рік.
"Якщо говорити про бюджетне налаштування, то в обох варіантах передбачається, що фінансова система буде збалансованою. Тобто у нас розмір державного боргу не набуває критичних значень: максимум 20-25%", - сказав Клепач.
"При цьому інноваційний сценарій, що передбачає істотне зростання і приватних, і особливо державних витрат на науку, освіту, охорону здоров'я, транспортну інфраструктуру, так чи інакше буде пов'язаний з утворенням бюджетного дефіциту", - визнав він. "Але цей дефіцит в середньому знаходиться в межах 1,5-2% ВВП протягом усього періоду до 2030 року", - додав заступник голови МЕР.
Консервативний сценарій передбачає вихід на бездефіцитний бюджет після 2015 року. "Але за це доведеться платити досить обмеженими державними інвестиціями і в людський капітал, тобто охорону здоров'я та освіту, в транспортну інфраструктуру", - сказав Клепач. Цей сценарій також передбачає обмеження оборонних витрат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас