Ляпіна: Перед тим, як вводити нові заборони на куріння, потрібно спочатку проконтролювати старі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ляпіна: Перед тим, як вводити нові заборони на куріння, потрібно спочатку проконтролювати старі

201
Народний депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна переконана, що законодавча ініціатива щодо заборони куріння в ресторанах, барах і кафе не принесе бажаного ефекту.
"Хочу нагадати, що парламент вже ухвалював рішення щодо ресторанів і барів, що не менше 50% площі має бути відведено для некурящих, і що в залах повинні бути витяжки. В реальному житті ці кроки були реалізовані далеко не скрізь", - зазначила парламентарій.
Замість введення заборон Ляпіна запропонувала посилити відповідальність за куріння в недозволених місцях. "Причому штрафувати потрібно не стільки тих, хто курить, скільки тих, хто "не вживає заходів для усунення порушення", - підкреслила нардеп. За її словами, потрібно чітко прописати або в Адміністративному кодексі, або в підзаконних актах МВС, хто несе відповідальність в разі порушення.
На думку Ляпіної, в ресторані, зокрема, відповідальність за недотримання заборон про куріння повинні нести співробітники, які знаходяться безпосередньо в приміщенні, - офіціанти та охорона. "Інакше заборони назавжди залишаться лише декларацією. І щоразу якісь громадські організації будуть звітувати перед західними фондами, що вони, мовляв, проробили колосальну роботу і внесли чергову поправку в закон. Але зупинки як завалені, так і будуть завалені недопалками. Перед тим, як вводити якісь нові обмеження, потрібно спочатку зробити все, щоб проконтролювати на практиці ті обмеження, які вже є", - підсумовує вона.
Нагадаємо, законопроект про заборону куріння в барах, ресторанах і кафе в Україні пройшов перше читання в парламенті.
У той же час, на даний момент в більшості країн Євросоюзу у великих ресторанах діють окремі зали для курців і некурців. Але якщо клієнт курить у забороненому місці, ресторан можуть оштрафувати - від 135 євро в Хорватії до 10 тисяч євро в Греції. Правда, і хорвати, і греки свої заборони на куріння в ресторанах уже пом'якшують. Греція в 2011 році вже скасувала повну заборону - адже через неї місцеве громадське харчування втратило до третини своїх клієнтів. Уряд Хорватії також планує пом'якшити заборону, дозволивши, за прикладом Австрії, власникам ресторанів самим вибирати: дозволити куріння, заборонити чи зробити різні зали. "У ресторані можна відокремити гостей, які палять, від некурящих і в зонах для куріння зробити хорошу вентиляцію. На австрійських курортах діє ця модель і зимовий туризм там виріс на 20%", - заявив глава Асоціації власників ресторанів Хорватії Мирослав Фолгеновіч.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас