Верховна рада затвердила президентський Кримінально-процесуальний кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна рада затвердила президентський Кримінально-процесуальний кодекс

3029
Верховна Ради України (ВР) прийняла в другому читанні і як закон президентський проект Кримінально-процесуального кодексу України. За таке рішення сьогодні, в п'ятницю, 13 квітня 2012 р., о 4:13 проголосували 271 народний депутат з мінімально необхідних 226. При цьому в сесійній залі було трохи більше 50 депутатів від більшості - о 22:50 народні депутати від парламентської фракції БЮТБ покинули зал засідань ВР, відмовившись брати участь у розгляді Кримінального процесуального кодексу. Лідер фракції БЮТБ Андрій Кожем'якін заявив, що фракція покидає зал, і не братиме участі "в цьому фарсі" через те, що парламент не приймає зауваження до проекту КПК від опозиції.
Також депутати доручили техніко-юридичному управлінню ВР розділити проект Кримінального процесуального кодексу на дві частини - безпосередньо КПК і закон про внесення змін до законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям КПК. "За" проголосував 271 депутат.
Народні депутати протягом трьох днів розглядали поправки до КПК - всього було розглянуто 3 тис. 755 поправок, внесених до другого читання проекту КПК, і проголосовано 614 статей, в які пропонувалося внести зміни. На думку спікера ВР Володимира Литвина, розгляд Кримінального процесуального кодексу в парламенті проходив складно через недостатню роботу профільного комітету.
Депутати парламентської більшості неодноразово зазначали, що новий Кримінальний процесуальний кодекс повністю змінює філософію ведення кримінального процесу в Україні. Так, згідно з документом, відразу після подачі в міліцію заяви, заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства та збору доказів, які є на сьогоднішній день.
Також змінюється модель ведення судового розгляду. З набранням чинності нового КПК, у судовому процесі буду брати участь двоє суддів і троє присяжних. Переймаючи практику судочинства країн Європи та США, законодавці передбачають застосування "суду присяжних" при розгляді справ, пов'язаних з вчиненням злочинів, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення. Також виписана процедура застосування застави. Правда, варто відзначити, що в ході розгляду поправок, внесених до другого читання, депутати відмовилися вводити норму, згідно з якою заставою можуть бути внесені не тільки грошові кошти, а й інші цінності.
Також новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченої в злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.
Новий варіант КПК покликаний зменшити бюрократизацію кримінального процесу, тому зобов'язує обладнати зали суду в режимі відеоконференцій і встановлює чіткий перелік оперативно-розшукових дій та порядок їх здійснення.
Крім того, КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, який значиться в Єдиному реєстрі адвокатів.
Народні депутати також відхилили поправку, якою передбачалося виключити з Кримінального кодексу України статті 364 і 365. Відповідні статті КК стосуються перевищення службових повноважень. За статтею 365 засуджено на 7 років і на даний момент відбуває покарання у Качанівській колонії екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. У Верховній Раді України неодноразово розглядалися законопроекти, що передбачають тим чи іншим чином декриміналізувати статтю, за якою була засуджена Тимошенко.
Рада прийняла статті, якими затвердила, що слідчі дії та допити можуть проводитися із застосуванням фото- і відеозйомки. Також проголосованими нормами КПК стверджується, що слідчі дії не можуть проводитися, крім виняткових випадків, у нічний час (з 22:00 до 6:00). Зокрема, депутати затвердили статті КПК, які стосуються функціонування інституту суду присяжних.
Також нардепи виключили з проекту КПК статтю 123 "Судовий збір", якою судовий збір у кримінальному провадженні підлягає сплаті у разі прийняття судом обвинувального вироку.
Варто зазначити, що депутати відмовилися вносити правки до статті 97 УП, яка передбачає, що суд має право визнати допустимим доказом показання з чужих слів, незалежно від можливості допитати особу, яка надала початкові пояснення, у виняткових випадках, якщо такі свідчення є допустимим доказом по іншим правилам допустимості доказів. Згідно зі статтею, показаннями з чужих слів є здійснення в усній, письмовій чи іншій формі за певним фактом, що ґрунтується на поясненні іншої особи.
Крім того Рада не внесла змін до статті 182 "Застава". Окремі депутати пропонували допустити, що заставою можуть бути внесені не тільки грошові кошти, а й інші цінності, в тому числі - нерухомість.
У першому читанні Рада прийняла КПК в лютому поточного року. Радник Президента, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов раніше говорив, що новий КПК є революційним у багатьох процесуальних нюансах. Новий КПК, як раніше пояснював Портнов, передбачає набрання чинності протягом 6 місяців після його прийняття, хоча європейські експерти у своїх зауваженнях запропонували дворічний термін для набрання чинності цього закону, мотивуючи це тим, що необхідно провести навчання для слідчих і прокурорів для роботи з урахуванням документа.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас