Новий захід на фініш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий захід на фініш

Енергетика
562
Прем'єр Микола Азаров переконаний в успішному результаті переговорів з Москвою, що тривають вже більше двох років, про зміну цінових параметрів газових домовленостей, підписаних урядом Юлії Тимошенко на початку 2009 р. Глава нинішнього Кабміну не перестає називати їх умови "кабальними".
Свій несхвальний відгук про дії попередників він обґрунтовує тим, що без урахування знижки $100 на кожен кубометр газу, яка була узгоджена півтора роки тому з російським урядом, зараз Україна купувала б блакитне паливо за $546/1 тис. куб. м. При цьому для Польщі вартість російського газу складає $310/1 тис. куб. м.
"Між Польщею і Росією знаходиться Україна. Це 1200 кілометрів. Тобто якщо поляки купують газ за $310, то Україна повинна купувати газ як мінімум на $100 дешевше", - зазначив Микола Азаров.
Раніше президент Віктор Янукович називав "справедливою" ціною на газ для України $240-250/1 тис. куб. м. Він сподівається, що в кінці травня вже підпише нові домовленості з Володимиром Путіним, який повернувся недавно на президентський пост в Росії.
Віктор Янукович очікує від переговорного процесу такого результату, при якому доходи і витрати НАК "Нафтогаз України" будуть збалансовані, щоб з держбюджету не доводилося перекривати фінансовий дефіцит найбільшого держхолдингу, в якому сконцентровані основні фінпотоки вітчизняної нафтогазової галузі, що становить близько $500 млн.
Також Віктор Янукович планує зустрітися з Володимиром Путіним у середині квітня, після великодніх вихідних, ще до закінчення переговорів. Експерти не відкидають, що лідери країн обговорюватимуть газову проблему в контексті розширення впливу сланцевого газу на світовий ринок вуглеводнів і, зокрема, на перспективи України скоротити закупівлі дорогого російського імпорту з урахуванням розробки родовищ цього нетрадиційного виду блакитного палива.
Голова Державної служби геології і надр України Едуард Ставицький вважає, що видобуток сланцевого газу дозволить Україні стати самодостатньою державою, позбувшись від імпортної залежності. Але при цьому чиновник також звертає увагу на важливість скорочення споживання газу вітчизняною економікою з нинішніх 52 млрд. куб. м газу на рік. В останні роки Україна видобуває в середньому близько 18,5 млрд. куб. м газу. Найбільш оптимістичний державний сценарій розглядає збільшення видобутку газу завдяки розробці Юзівської і Олеської площ до 31,5 млрд. куб. м.
Змінив своє ставлення до перспектив використання сланцевого газу і Володимир Путін. Якщо раніше він вважав за краще ігнорувати фактор розповсюдження у світі технологій з його видобування, то вчора зазначив, що російська економіка повинна бути готовою до загрози зміни ринку вуглеводнів через їх розвиток. "Йде нова хвиля технологічних змін. Змінюється конфігурація глобальних ринків. Так, наприклад, США в останні роки активно займаються розвитком технології видобутку сланцевого газу. А це може, звичайно, серйозно перекроїти структуру ринку вуглеводнів. Вітчизняні енергетичні компанії, безумовно, повинні вже зараз відповідати на цей виклик", - підкреслив Володимир Путін.
Експерти не відкидають загострення в переговорах Москви і Києва, оскільки Росія, на їхню думку, чинить додатковий тиск на Україну, нарощуючи темпи будівництва обхідного газопроводу "Південний потік", по якому газ буде поставлятися в Європу по дну Чорного моря. Однак, за словами Тімоті Еша, аналітика Royal Bank of Scotland Group, у міру зростання напруги Москва ще може витягнути головну карту з рукава - "пряник" у вигляді знижки на газ. Знижка на вартість газу, упевнений експерт, все ще залишається козирною картою Росії, яка прагне до отримання контролю над українськими газопроводами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас