Новий бюджет: Віддай 21 мільярд і йди на вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий бюджет: Віддай 21 мільярд і йди на вибори

4052
У Верховній Раді був зареєстрований законопроект про внесення змін до держбюджету-2012 (№ 10317). Ініціатор документа - Кабінет міністрів, що робить схвалення цього проекту практично неминучим вже найближчим часом.
Уряд пропонує збільшити доходи і видатки держбюджету в поточному році на 33,35 млрд.грн. - до 366,17 млрд.грн. і 391,36 млрд.грн., відповідно. Зокрема, доходи загального фонду планується збільшити на 28,8 млрд.грн.
У пояснювальній записці до законопроекту йдеться: "У 2012 році закріпилася тенденція сталого розвитку економіки та зниження інфляційного тиску, які спостерігалися в 2010-2011 роках". Це і стало основною причиною збільшити доходи і витрати, з метою, "послідовного впровадження реформ та реалізації соціальних ініціатив президента"... Тих самих передвиборних ініціатив, на реалізацію яких, за різними оцінками, потрібно від 16 млрд.грн. до 26 млрд.грн. Тобто автори законопроекту не приховують, що гроші знадобилися на вибори. Всі інші слова, наприклад, про впровадження реформ, не більш ніж порожні слова - адже складно, погодьтеся, назвати збільшення планових показників зі збору податків "реформами".
Звідки гроші
6 млрд.грн. додаткових надходжень передбачається отримати за рахунок премій від підписання договорів з видобувними компаніями, які розробляють ділянки надр у межах континентального шельфу Чорного моря. Ще 1,8 млрд.грн. дасть індексація та плата за адміністративні послуги. І, нарешті, найцікавіше: економічне зростання і детінізація - 21 млрд.грн.
Звідки в Україні візьметься настільки відчутне економічне зростання, не знає ніхто. Особливо на тлі перманентної світової рецесії. На днях, глава МВФ Крістін Лагард, виступаючи на конференції в Пекіні, заявила про те, що перші ознаки стабілізації не повинні викликати помилкового почуття безпеки. Лагард назвала три головні економічні загрози. По-перше, це високий рівень суспільних і приватних боргів в розвинених країнах. По-друге, зростання цін на нафту. По-третє, знижується економічна активність в країнах, що розвиваються (до яких належить і Україна).
У цій ситуації податкове навантаження на український бізнес і без того надмірне. Відповідно до чинного закону про держбюджет-2012, податківцям доведеться мобілізувати 288,6 млрд. грн. - на 14,2% більше, ніж у минулому році. При цьому прогнозний показник зростання ВВП - всього лише близько 6%! І ось тепер підприємцям треба викласти ще 21 млрд.грн.
Автори законопроекту вирішили збільшити прогнозний показник надходжень з ПДВ від імпорту - на 14 млрд.грн., з ПДВ на товари вироблені в Україні - на 2,6 млрд.грн. Крім того, річний прогноз з податку на прибуток збільшено на 3,4 млрд.грн. Також враховані додаткові надходження у зв'язку з індексацією податків - 0,3 млрд.грн.
Найстрашніше полягає в тому, що в уряду є всі можливості для реалізації цих "оптимістичних" прогнозів. Якщо звичайні методи "детінізації" особливого ефекту не дадуть, в хід підуть чергові законодавчі ініціативи. Напередодні виборів Мінфін розробив три законопроекти, спрямовані на збільшення податків та обов'язкових платежів. Урядові чиновники подумують про те, щоб збільшити акцизи на алкоголь на 10-11,2%. У тому числі на спирт - з 45,87 до 51,01 грн. за літр 100-відсоткового спирту. Крім того, в Мінфіні пропонують на 380% збільшити ставку рентної плати за видобуток природного газу - до 949,93 грн. за тисячу кубометрів, а газу, що залягає на глибині понад 5 км, - до 475,4 грн. за тисячу кубометрів. Ще одна ініціатива - переглянути ставки митних зборів на імпортні товари. На думку чиновників, додатковий ресурс - 2,7 млрд.грн. - бюджет отримає тільки при підвищенні 1897 ставок (18%). 84% від цієї суми в Мінфіні хочуть отримати, піднявши мита по 13 групах товарів: це, зокрема, пластмаси, полімери (додатково 490 млн.грн.), обладнання (410,7 млн.грн.), залізничні локомотиви (149, 4 млн.грн.), продукти переробки овочів, фруктів, горіхів (69,2 млн.грн.), судна (57,4 млн.грн.).
Але, слава Богу, всього цього в нинішньому бюджетному законопроекті немає (поки що). У пояснювальній записці лише сказано, що на даний момент надходження зростають і будуть ще зростати завдяки... податковій реформі, тобто Податковому кодексу (ПК). Але це занадто сміливе твердження. Досить згадати, що після того як ПК вступив в силу, кількість судових позовів різко зросла, кількість підприємців настільки ж різко скоротилася, а Україна посіла 181-е місце в світі за зручністю оподаткування (рейтинг Світового банку Doing Business - 2012).
Пропонуючи збільшення доходів держбюджету на 33 млрд.грн. уряд не показав для цього реальних джерел, заявив провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.
"В пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що джерелами збільшення доходів загального фонду держбюджету є: економічне зростання і детінізація, що принесе бюджету додатково 21 млрд. грн. Як ця сума розраховувалася - незрозуміло. Адже економічного зростання немає", - підкреслив експерт.
На що витратять
Як уже зазначалося, - на реалізацію соціальних ініціатив президента. Але не тільки. Виплата так званої "Вітіної тисячі" - це близько 6 млрд.грн., програма здешевлення іпотечних кредитів - 1 млрд.грн., ще 1,2 млрд. - на підвищення мінімальної заробітної плати для шахтарів. Крім того, запропоновано незначно підвищити виплати з інвалідності та пенсії (наприклад, учасникам війни на 45 грн.), - на це і на покриття дефіциту Пенсійного фонду буде витрачено близько 7,7 млрд.грн. Законопроект містить безліч відносно дрібних соціальних витратних статей - від закупівлі протезів до підтримки бібліотек. Але соціалкою видаткова частина не вичерпується.
Внесено зміни мало не в усі видаткові статті. Уряд має намір збільшити фінансування національних та інноваційних проектів, збільшити асигнування Центрвиборчкому для проведення виборів, закупити навчальні літаки, помпезно відсвяткувати 350-річчя Івано-Франківська, профінансувати музеї і навіть гідно провести Світовий конгрес газетярів.
Не забули в уряді і про себе. "Під шумок" уряд збільшує фінансування центральних органів влади та "потрібних" програм і проектів. У цьому документі передбачається збільшення на 30 млн.грн. фінансування Державного управління справами, ці гроші планується направити на підтримку санітарно-курортних установ, надання медичних послуг посадовим особам, - коментує Розенко. - Ще 16 млн.грн. отримає секретаріат Кабміну, на 183 млн.грн. збільшиться фінансування Державної судової адміністрації".
Згідно із законопроектом, буде збільшено фінансування "детінізаторів" різних відомств. Державна податкова служба отримає 100 млн.грн. "на реалізацію стратегічних цілей" та інших благих справ. Така ж сума дістанеться Держмитслужбі - 100 млн.грн. - "на підвищення ефективності"... На додаткове грошове забезпечення працівників спецпідрозділів витратять 91,5 млн.грн.
Чомусь окремим рядком передбачені видатки в розмірі 3 млн.грн. на будівництво адміністративного приміщення Любешівського районного відділу УМВС України у Волинській області... "Така ціна цих соціальних ініціатив", - резюмує Розенко.
Дмитро Фіонік, Юрій Тарасівський
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас