Смертельна криза: Європі загрожує "грецький вибух" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смертельна криза: Європі загрожує "грецький вибух"

Казна та Політика
3457
Самогубство грецького пенсіонера Дімітріуса Крістоулуса показало: суспільство виявилося не готове жити в нових умовах і важко переживає економічну кризу. Ще в кінці 2011 року інший житель Афін спробував спалити себе біля будівлі парламенту, щоб звернути увагу влади на те, що він залишився без коштів до існування. Хоча з того часу державна політика Афін не зазнала помітних змін.
Зараз соціум в Греції переповнений гнівом по відношенню до свого уряду, який дозволив кризі вибухнути. А також - до міжнародних фінансових інститутів, адже вони не хочуть знижувати свої вимоги щодо цієї країни і хочуть повернути гроші. За даними опитування громадської думки, який проводили експерти National Research Foundation Eleftherios K. Venizelos, зараз Греція знаходиться біля небезпечної межі, коли протести можуть легко перейти в соціальні вибухи. "Виходу із ситуації поки не видно. Європа і МВФ відмовляються виділяти додаткові транші допомоги в повному обсязі і списувати борги нашої країни. Тому люди не знають, що робити", - розповів "Главреду" експерт Крістос Магеанакіс. На його думку, ні уряд, ні опозиція поки не запропонували шляхів виходу з кризи. Тим більше що низка демонстрацій і загальнонаціональних мітингів не дала потрібного ефекту.
З іншого боку, греків постійно пригнічує думка, що в Європі їх вважають нацією ледарів і жебраків. Адже, за даними Reuters, середній працівник у Греції проводить на службі не менше його німецького колеги, але при цьому отримує на 30% менше і змушений жити в країні, яка може розоритися в будь-який момент. Крім того, більшість європейців позитивно ставляться до того, що Афіни залишать ЄС і будуть вирішувати свої проблеми самостійно. Хоча це, швидше за все, призведе до того, що економіка країни втратить останню підтримку у вигляді євро і обвалиться. Тому сам грецький соціум, як зовні, так і внутрішньо, відчуває постійно зростаючий тиск на себе, і тут питання в тому, чи відповість він на це вибухом нової революції, чи кількість самогубств буде рости, а населення - занурюватися в затяжну депресію.
Європейський приклад
Коли в 2001 році Греція почала вилучати свою національну валюту - драхму і вводити євро, експерти прогнозували швидке зростання економіки. Робоча сила в цій країні була більш дешевою і при цьому перебувала в середині єдиного економічного простору і тому була більш приваблива для інвестицій, ніж азіатський регіон. Тим більше що офіційні Афіни обіцяли ввести спрощене оподаткування для іноземних інвесторів.
Згідно з даними німецького Center for Economic Studies, в 2003 році ця країна отримала понад 23% (від загального показника ВВП) іноземних інвестицій. Ця цифра тоді була вище середньої по всьому Союзу і давала основи для оптимізму.
Хоча вже з 2007 року показники інвестицій почали падати. "Інвестори поспішали вивести свої гроші в Азію, де кілька країн стрімко відкривали свої ринки. Крім того, майбутня криза вже почала проявлятися сповільненням темпу зростання валового продукту в Європі", - розповів Константін Стефаноу з Hellenic University For European Studies.
Виявилося, що Афіни не змогли використати вигідну можливість для реформ і залучення інвестицій. За словами федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, Греція не вкладала гроші в технічне переоснащення економіки, але при цьому підтримувала високі соціальні стандарти. У цю пастку потрапили й інші країни ЄС, такі, як Іспанія і Португалія. Але саме Афіни за кілька місяців до початку кредитної кризи в ЄС почали приховувати справжній стан справ від Брюсселя і висилати йому завищені показники. Коли ж у травні 2009 року Греція не змогла платити за своїми зобов'язаннями, це стало несподіванкою для Євросоюзу.
З цього моменту вже майже три роки Афіни перебувають у постійній грошовій залежності від центральних органів ЄС. За цей час вони отримали понад 200 млрд. євро у вигляді допомоги у виплаті кредитів і ставок, щоб не збанкрутувати, але так і не змогли знайти спосіб подолати кризу. Тепер в ЄС переважає думка, що Грецію будуть підтримувати грошима і далі, але вона повинна проводити реальні реформи та урізати соціальні виплати. Занадто багато політиків вважають Афіни винними в кризі суверенних боргів, яка накрила Єврозону і поступово переходить у затяжну рецесію. За прогнозами журналу The Economist, загальне зростання ВВП ЄС в 2012 році може скласти -0,5%. І відповідальність за це покладають на Грецію.
Усередині країни
Реформи, які проводять Афіни з 2009 року, не були постійними. Вони проходять у декілька етапів. Спочатку уряд Георгіуса Папандреу заявив про намір знизити мінімальні зарплати і виплати по безробіттю. Населення відповіло на це масовими страйками і сутичками з поліцією. Але чиновники були невблаганні, і соціальні виплати таки були знижені. Працівники соціальної сфери, які отримували в 2009 році приблизно 2000 євро на місяць, тепер мають тільки 850 євро за той же час. При цьому рівень безробіття зріс до 40% - один з найбільших показників у Європі.
"Приблизно 28% нашої молоді - безробітні. Тому у них є час для страйків і демонстрацій. Адже на допомогу від держави вижити дуже непросто", - вважає Крістос Магеанакіс. Соціальна ситуація в країні дуже непроста. За його словами, у внутрішніх регіонах Греції зараз є міста, де понад 50% населення - безробітні. Інвестиції в країні впали майже вдвічі, і дрібний бізнес перестав приносити прибуток. Його власники активно поповнюють армію безробітних, яка вимагає нових грошей з державного бюджету.
Відставка Папандреу і призначення нових виборів до парламенту на кінець весни 2012 року не дуже розрядили ситуацію. Адже будь-яка політична сила, яка прийде до влади, змушена буде і далі знижувати розмір соціальних виплат, а значить - посилювати хвилювання і депресію в країні.
Смерть або повстання
З початком економічної кризи в 2008 році американські соціологи почали говорити про сплеск числа самогубств в США. За їхніми словами, багато скорочених працівників не хотіли жити через непосильні для них борги і крах життєвих устремлінь. У 2009 році адміністрація Барака Обами виділила $250 млн. міністерству охорони здоров'я для запобігання самогубствам. З часом цей показник трохи зменшився, хоча й сама економічна ситуація в Америці покращилася.
Греція тепер стала ілюстрацією того, що тривала криза і безвихідність становища може зробити з окремим соціумом. Показник суїцидів в країні за останній рік зріс на 40%, а кількість дзвінків, які надходять до служби соціальної допомоги, збільшилася, за даними CNN, в 10 разів. На думку Крістоса Магеанакіса, зараз грецька нація переживає болісний період, коли люди відчувають себе втраченими і непотрібними, а також бачать, що стають тягарем для своїх близьких і вважають за краще померти.
З іншого боку, в країні зростає і кількість протестів проти влади, які постійно переходять у сутички з поліцією. І похорон Дімітріуса Крістоулуса перетворилися на акцію протесту проти уряду. Аналітики вважають, що греки не знають, куди направити свій гнів і відчай, адже вони не розуміють, як їхня країна опинилася в такій кризі. Але з часом, якщо економічні проблеми не будуть вирішені, ситуація може дійти до соціального вибуху.
Павло Сивокінь
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас