Депутати затягли процес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати затягли процес

544
Вчора парламент приступив до другого читання Кримінально-процесуального кодексу. До даного документу було подано 3755 поправок, 1085 з яких були враховані комітетом Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Така кількість зауважень зробила перспективу прийняття КПК протягом одного дня практично неможливою. Депутатам були роздані два томи документів, кожен з яких налічував близько 1,5 тис. сторінок.
Як відомо, робота над проектом нового КПК велася більше року і проходила під керівництвом радника президента-керівника головного управління з питань судоустрою президентської адміністрації Андрія Портнова. Документ передбачає радикальну зміну моделі кримінальної юстиції, посилюючи роль суду. Новий кодекс передбачає відсутність стадії порушення кримінальної справи, натомість дані про вчинений злочин вноситимуться до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Крім того, законопроект передбачає зміну ролі прокурора - він фактично стає керівником слідства і буде відповідати за весь процес: від початку розслідування до винесення вироку в суді.
До розгляду поправок депутати приступили о 12.00, попередньо домовившись продовжити засідання до прийняття КПК в цілому. До цього моменту автори деяких поправок вирішили не затягувати з розглядом документа і відмовилися від своїх пропозицій. "Я не буду забирати у вас 16 годин часу, необхідного мені для їх (поправок) оголошення, відповідайте за все самі, але знайте, що за цим піде хаос і повний параліч правоохоронної системи", - попередив колег народний депутат Юрій Кармазін ("Наша Україна-Народна самооборона").
Жваву дискусію в залі викликала поправка, в якій згадувався "орган державного антикорупційного бюро розслідувань". "У нас немає ще такого органу, і невідомо, як він буде називатися", - зазначив перший віце-спікер парламенту Адам Мартинюк (КПУ), запропонувавши позначити цей орган "алегорично".
- Ми записуємо в закон назви державних установ, які взагалі не існують. Як взагалі можна приймати такий закон? - обурився народний депутат Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина").
Проте Мартинюк не поступався. "Давайте ще раз подумаємо." "Орган державного антикорупційного бюро розслідувань" - щось тут зайве, - з сумнівом в голосі сказав він. - Або якщо ми думаємо, що буде державне антикорупційне бюро, то без органу... Тобто буде державне антикорупційне бюро, а в цьому бюро будуть органи?". Втім, вирішити, як вказувати в законі ще не створене відомство, депутатам так і не вдалося. "Ми потім повернемося до цього питання, нехай юристи подивляться", - здався Адам Мартинюк.
До 21.47 депутати встигли розглянути 651 поправку. "Нічого нового від парламенту ми не чекаємо", - сказав один з чиновників, причетних до розробки документа, зазначивши, що будуть враховані лише "санкціоновані" поправки, "які не порушують стратегію і цілісність документа". Представники правоохоронної системи свої оцінки щодо нового КПК вчора висловлювали неохоче. "Я вважаю, що кодекс, який зараз приймається, повністю відповідає вимогам сьогоднішнього дня, - заявив президент Української асоціації прокурорів Олександр Шинальський. - Він незвичний, незрозумілий в багатьох відношеннях, але це не означає, що він поганий, принаймні, він значно кращий, ніж попередній".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас