МВФ помахав рукою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ помахав рукою

Казна та Політика
1053
За словами директора департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Геррі Райса, від України все ще очікують виконання всіх поставлених раніше вимог для відновлення кредитної програми stand by. Зокрема, мова йде про заходи в сферах фіскальної консолідації, реформ енергетичного і фінансового секторів. Основним каменем спотикання тут, природно, є питання підвищення тарифів на газ для населення. Без вирішення цієї проблеми, судячи з усього, чергового кредиту Україна отримати не зможе.
Співпраця з МВФ за кредитною програмою stand by вже поновлювалася в середині 2010 р., коли була затверджена загальна сума допомоги Україні в розмірі SDR10 млрд. ($15,6 млрд.).
Уряд відразу ж отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд., а вже в кінці 2010 р. МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту у розмірі SDR1 млрд. Передбачалося виділення ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 р., однак фонд відклав ухвалення рішення до моменту, коли будуть виконані вимоги щодо впровадження пенсійної реформи (яка була схвалена пізніше) і підвищення тарифів на газ для населення.
Експерти вважають, що кредитна програма з МВФ буде відновлена не раніше завершення виборів. До цього моменту уряд зможе і без зовнішньої допомоги обслуговувати попередні позики.
Нагадаємо, що в поточному році Україна має погасити $3,7 млрд. з урахуванням відсотків, з яких $0,9 млрд. - з держбюджету. "Уряд займає ту позицію, що відновлення співпраці можна відкласти до завершення виборів і обійтися власними ресурсами для погашення майбутніх платежів МВФ", - говорить начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.
Така впевненість ґрунтується на декількох чинниках: стабільні світові ціни на метал (основний український експорт), зростання фіскальних надходжень і надходжень від розміщення валютних облігацій внутрішньої держпозики. За один лише березень уряд за рахунок розміщення валютних ОВДП залучив $500 млн.
"Структура виплат зовнішнього боргу не є загрозливою для уряду. Тому як мінімум до серпня в уряду не буде виникати особливих проблем з ресурсами для обслуговування боргу", - погоджується начальник відділу аналізу фінансових ризиків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин.
При цьому навіть якщо світова кон'юнктура для вітчизняної металургії погіршиться, а попит на валютні ОВДП зникне, то на перших порах ситуація перебуватиме під контролем за рахунок золотовалютних резервів НБУ.
"Незважаючи на те, що в серпні-вересні Україну чекають значні платежі за кредитами МВФ, вони можуть бути здійснені за рахунок резервів НБУ, які станом на початок квітня становили $31,1 млрд.", - міркує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Втім, "самостійність" уряду тимчасова. Потреба в нових кредитах МВФ напевно загостриться після завершення виборів. "У наступному році виплати МВФ виростуть до $5,7 млрд., при цьому з бюджету потрібно буде заплатити вже більше $2,5 млрд. Рефінансувати такі виплати без діючої програми МВФ буде складно", - відзначає головний економіст ІК Dragon Capital Олена Белан.
Швидше за все, прогнозує вона, Україна відновить повноцінну співпрацю з фондом після парламентських виборів, коли буде легше впроваджувати в життя непопулярні реформи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас