Якщо буде криза, закон про гарантування депозитів доведеться оновлювати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо буде криза, закон про гарантування депозитів доведеться оновлювати

1109
Нещодавно прийнятий закон "Про систему гарантування вкладів фізосіб" зможе підвищити надійність банківської системи, однак ефективним він зможе бути лише в умовах фінансової стабільності.
Таку думку озвучили експерти під час круглого столу "Реформа системи гарантування вкладів: чого очікувати ринку і вкладникам", який 3 квітня провела "Ліга фінансового розвитку" за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
За словами Теймура Багірова - голови групи радників віце-прем'єра Сергія Тігіпка - у разі форс-мажорних обставин в країні доведеться приймати додаткові нормативні акти. Таку необхідність не відкидає і перший заступник голови правління "Укргазбанку" Станіслав Шлапак. Директор Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко вважає, що зробити це буде (при необхідності) цілком можливо.
Серед суперечливих норм згаданого закону голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін називає критерії проблемності банків, зокрема, зниження власного капіталу на 10% протягом місяця. За словами банкіра, відповідно до таких норм під час спалаху кризи чи не половина учасників ринку може бути проблемною. Причому навіть в умовах стабільності це не зовсім коректно до тих фінустанов, які сумлінно формують резерви під неякісні кредити.
Як зазначає старший фінансовий спеціаліст представництва Світового банку в Україні Анжела Пригожина, щоб закон запрацював хоча б у нинішньому вигляді, потрібно ще доопрацювати нормативно-правову базу НБУ, належним чином підготувати кадри Фонду, укласти угоду про співпрацю між НБУ і ФГВФО. У свою чергу СБ готовий надавати технічну допомогу в цих процесах.
У свою чергу радник ліквідатора "Укрпромбанку" Ігор Власюк додав, що важливим елементом підвищення якості ліквідації неплатоспроможних банків було б закриття численних законодавчих лазівок, які дозволяють недобросовісним позичальникам ухилятися від виконання своїх зобов'язань, а також підвищення якості роботи, зокрема, виконавчої служби.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас