Гривня відчує слабкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня відчує слабкість

Валюта
4605
Аналітики, опитані Мінекономрозвитку, очікують, що в кінці року гривня девальвує до 8,34 грн/$. Прогноз на наступний рік ще гірший - 8,69 грн/$. Ці негативні очікування спираються на існуючий дефіцит рахунку поточних операцій. Основний ризик для курсу економісти вбачають у збільшенні соціальних виплат перед парламентськими виборами.
Минулої п'ятниці Мінекономрозвитку і торгівлі оприлюднило щоквартальний консенсус-прогноз перспектив розвитку економіки, який є усередненою позицією експертів 15 державних, міжнародних і приватних організацій. З документа випливає, що в порівнянні з оцінками, виставленими в листопаді 2011 року, очікування аналітиків щодо курсу гривні в кінці 2012 року погіршилися - з 8,19 грн/$ до 8,34 грн/$. При цьому оцінки експертів були виставлені в діапазоні від 8 грн/$ до 8,8 грн/$. Ще восени вони очікували, що максимальне значення курсу не перевищить 8,5 грн/$.
У складанні прогнозу брали участь фахівці Мінфіну, програми розвитку ООН в Україні, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Науково-дослідного економічного інституту, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту еволюційної економіки, представництва МВФ в Україні, Міжнародного центру перспективних досліджень, центру "CASE-Україна", Райффайзен Банку Аваль, БТА Банку, ОТП Банку, Міжнародного фонду Блейзера, Forex Club. Раніше до складання консенсус-прогнозу залучалися інвестиційні компанії.
Незважаючи на те що максимальна оцінка за підсумками року становить 8,8 грн/$, середній обмінний курс протягом 2012 року експерти розраховують на рівні 8,1 грн, що навіть нижче, ніж опубліковані восени 8,14 грн. "Ми були не єдиними, хто прогнозував таку девальвацію, - розповів начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб. - Наші розрахунки будуються, виходячи з дефіциту платіжного балансу, який не перекриється профіцитом фінансового рахунку, адже потік прямих іноземних інвестицій в країну практично закритий". Експерти, опитані МЕРТ, очікують в 2012году прямі іноземні інвестиції в середньому в обсязі $ 6млрд з невеликим зростанням в 2013 році до $ 6,5 млрд. Дефіцит рахунку поточних операцій в 2012-2013 роках складе $ 9,7-9,6 млрд.
Середній прогноз курсу 15 експертов на 2013 рік становить 8,39 грн/$, тоді як на кінець наступного року-8,69 грн/$. Найбільш оптимістичні аналітики називали як ймовірний обмінний курс 8 грн/$, песимістичні - 9 грн/$. На 2015 рік поточний консенсус-прогноз по валюті склав 8,8 грн/$.
Найбільшим зовнішнім ризиком для розвитку економіки України фінансисти вважають неотримання фінансування від МВФ. Також проблемою буде падіння цін на сировинних ринках, посилення боргової кризи в єврозоні, ескалація військового конфлікту на Близькому Сході. Головний внутрішній ризик - збереження низької кредитної активності комерційних банків.
Одержаний консенсус-прогноз директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць називає оптимістичним варіантом розвитку країни: "Кілька місяців ми спостерігаємо аномально низьку інфляцію. Але все залежить від того, як інфляція буде рости до кінця року. Якщо вона буде в районі 4 %, то є шанси утримати прогнозний курс, адже його зниження до 8,4 грн/$ дуже невелике, складає всього 5%. Але дуже багато невизначеності вносять вибори та пов'язані з ними соціальні ініціативи. Якщо велика грошова маса вийде на ринок, все буде набагато гірше". Тому в прогнозної "м'якої" девальвації фінансисти бачать тільки позитив для економіки. "Та конкурентна перевага, яка країна отримала після девальвації 2008 року, практично зникла, є економічна доцільність у здійсненні чергового кроку", - пояснює Дмитро Сологуб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас