В Україні можна знизити ринкову вартість житла на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можна знизити ринкову вартість житла на 30%

Нерухомість
2475
На сьогодні можна до 30% знизити ціни на існуючому ринку за рахунок прозорого надання земельних ділянок забудовникам і підведення необхідних інженерних мереж на майданчик забудови.
Таку думку в коментарі УНН висловив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов.
"Я вважаю, що сьогодні можна до 30% знизити ціни на існуючому ринку тільки за рахунок застосування ефективних проектів, прозорого надання земельних ділянок та підведення енергоносіїв на майданчик забудови. А якщо прибрати звідти ще й нарахування нормативів, якими на свій розсуд користується місцева влада, то ціни на житло можна буде ще зменшувати", - сказав Лисов.
За його словами, сьогодні в законодавстві існують норми відрахувань пайової участі на житло, які не повинні перевищувати 4% від експертної кошторисної вартості і 10% на інші об'єкти нерухомості.
"Без додаткових поборів місцевих органів влади", - додав він.
У той же час Лисов відзначив, що держава і монополісти мають забезпечити подачу на майданчик забудови всіх необхідних інженерних мереж.
"Що стосується доступного житла, звичайно, держава повинна взяти на себе частину витрат, до яких входять відрахування пайової участі, а також позамайданчикові мережі. І далі необхідно будувати житло економічного класу. Це означає, що в квартирах все має відповідати нормативам, а кількість площ загального користування необхідно скорочувати. Тобто не треба будувати багатоповерхові будинки, де площ загального користування до 30%. Оптимальними є будинки до 10 поверхів, де площ загального користування - від 7 до 12%. Це, безумовно, знизить вартість квадратного метра", - додав парламентарій.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас