Квартрасплата: в якому місті України найбільший розмір квартплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартрасплата: в якому місті України найбільший розмір квартплати

1806
Дорога моя столиця
Розмір квартплати (утримання будинків і прибудинкових територій) може сильно відрізнятися навіть у межах одного населеного пункту. Тариф, до якого, зокрема, входять такі послуги, як ремонт покрівлі, під'їзду, обслуговування ліфтового господарства, залежить від поверховості будинку, його технічного стану та інших чинників.
За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ (станом на 1.03.2012 р.), найвищий середній тариф за один квадратний метр встановлений в Києві (3,20 грн). На другому місці рейтингу Донецьк (2,20 грн), на третьому - Черкаси (2,18 грн). Найменше квартплата обходиться жителям Івано-Франківська (0,76 грн) та Полтави (0,70 грн). Причому в Полтаві тариф не мінявся з березня 2008 року, а в столиці підвищення відбулося рік тому.
Як пояснюють "АіФ" в Мінрегіонрозвитку, розмір плати за утримання будинків і прибудинкових територій встановлює влада на місцях. "Закон забороняє нам вторгатися в їхню діяльність. Квартплата - це прерогатива місцевого самоврядування. У нас є методика розрахунку тарифу. Ми працюємо над її вдосконаленням, щоб зробити більший акцент на тому, щоб ці розрахунки на місцях проходили більш глибоке узгодження з громадськістю", - кажуть у прес-службі.
Листування і суд
"Житловий фонд в Україні дуже серйозно відрізняється за "віком", є будинки, яким понад сто років, є такі, що введені в експлуатацію рік або два тому, - коментує Сергій Чепек, директор Агентства соціально-політичних досліджень "Вейс-Україна". - Природно, тариф на обслуговування житла теж неоднаковий. Міська влада йде часто легким шляхом - розраховує тариф, виходячи з поверховості будинку та серії споруди. За законом, потрібно проводити повну інвентаризацію технічного стану кожного об'єкта. Але біда в тому, що насправді це дуже складно зробити".
Що робити, якщо комунальники не виконують взятих зобов'язань під час справляння квартплати, до підвищення якої українці вже звикли? "Насамперед - написати заяву в ЖЕК, - радить юрист Ірина Джас. - Потрібно чітко знати, яка форма власності у контори, що експлуатує ваш будинок: це державний ЖЕК, кооператив або ОСББ. Ваша претензія повинна бути адресована грамотно. Також необхідно з'ясувати, чи входить послуга, яка не виявляється, у вартість квартплати. Якщо вона там значиться, а комунальники не діють і не реагують на ваше звернення, потрібно звертатися в місцеві управління ЖКГ".
За словами юриста, необхідно мати на руках всі сплачені платежі і вказати в заяві, протягом якого часу послуга не надається. Листування з офіційними органами та ЖЕКами, інші документи, включаючи платіжки, стануть в нагоді, якщо не буде ніякої реакції і вам доведеться звернутися в суд, щоб довести свою правоту. "Надсилайте рекомендовані листи з повідомленням або вручайте під розпис із зазначенням посадової особи, до якої ви звертаєтеся. Протягом місяця вони зобов'язані вам відповісти, а ви маєте право вимагати перерахунок і повернення сплачених вами грошей за ненадані послуги", - резюмує Джас.
Євген Руденко
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас