Мізерні інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мізерні інвестиції

Фондовий ринок
713
Станом на 1 березня 2012 р. обсяг іноземних інвестицій в акції українських компаній склав трохи більше $500 млн. Цей показник демонструє дуже слабку зацікавленість глобального інвестиційного бізнесу в акціях українських емітентів.
Для порівняння: на зазначену дату інституційні інвестори в усьому світі вклали в акції понад $19 трлн. Отже, інвестиції в Україну становлять менше 0,01% у загальному обсязі коштів, вкладених інституційними інвесторами в акції різних країн. Справа в тому, що іноземні інвестори відносять Україну до так званих прикордонних ринків (frontier market).
Ця характеристика дається ринкам країн, що розвиваються, емітенти яких відрізняються низькою капіталізацією, а їхні цінні папери (ЦП) - низькою ліквідністю. Відповідно, в такі ринки інвестори вкладають найменшу кількість грошей - 0,8% загального обсягу світових інвестицій.
Свої серед чужих
Варто зазначити, що більша частина інвестицій в ЦП українських компаній здійснюється на іноземних фондових біржах. Це пов'язано з низкою причин. Перш за все з тим, що на закордонних майданчиках розміщують свої ЦП в основному найбільші українські емітенти, компанії з найбільшою капіталізацією і найбільшою ліквідністю, цікаві для західних фондів.
Найбільші суми в українські ЦП вклали інвестиційні фонди із США, Великобританії та Польщі. При цьому найчастіше перевага віддається акціям Kernel Holding SA Причому самі інвестори оцінюють дані вкладення як дуже незначні. Приміром, компанія BlackRock Investment Management, Ltd., що є найбільшою інвесткомпанією в світі і управляє активами, вартість яких перевищує $234 млрд, вклала в ЦП Kernel Holding SA $25 млн.
Для компанії, що управляє такими фондами, як Euro Markets Funds (активи понад $2 млрд), Emerging Europe Fund (понад $2 млрд), New Energy Fund ($1,6 млрд), BlackRock UK Dynamic Fund ($1,5 млрд) і низкою більш дрібних установ, такий обсяг інвестицій є мізерним. До речі, в жовтні 2006 р. BlackRock поглинула Merrill Lynch Investment Managers, Ltd. (ML). Крім того, в кінці 2009 р. компанія завершила злиття з Barclays, ще одним найбільшим інвестбанком.
Найбільше в українські ЦП вклала інвесткомпанія Comgest SA - всього понад $100 млн. Це одна з найбільших французьких незалежних інвестиційних компаній, яка не належить жодній банківській групі. При цьому Comgest - одна з небагатьох компаній, які першими почали інвестувати в ринки, що розвиваються.
"Всі наші фонди, призначені для інвестування в країни, що розвиваються, інвестують і в українські папери", - зазначила Галина Бесєдіна, що управляє фондами ринків інвесткомпанії Comgest SA
За її словами, в акції українських компаній вкладають кошти такі фонди компанії, як Magellan (активи фонду - $7 млрд), Comgest Growth Emerging Markets ($3,6 млрд) і Emerging Markets Equities ($196 млн). Варто зазначити, що Magellan - один з найстаріших і великих фондів в Європі, який інвестує виключно в ринки, що розвиваються.
При цьому в компанії зізнаються, що обсяги інвестицій в акції українських емітентів поки дуже незначні. "За нашими мірками, в українські папери ми інвестуємо мало, оскільки капіталізація, ліквідність і частка паперів у вільному обігу більшості українських підприємств недостатні для нас", - пояснила Бесєдіна. Тоді як, за її словами, саме ліквідність ЦП важлива для клієнтів компанії, які хочуть мати можливість при необхідності швидко вийти з фонду.
"В Україну ми інвестуємо крихітну частку активів. Хоча що стосується країн, то у нас немає планів інвестицій по країнах. Ми не прив'язуємося ні до країни, ні до сектору економіки, оскільки це дуже короткострокові стратегії. Також ми не прив'язані до жодного індексу, нас ніщо не зобов'язує купувати папери компанії, яка нам нецікава", - сказала Бесєдіна.
Крім французів вкладають в українські папери й польські інвесткомпанії. Так, компанія Aviva Investors Poland SA (є частиною групи Aviva, що входить до п'ятірки найбільших страховиків у світі) інвестувала в українські ЦП $69 млн. Вона управляє фондом CU Subfundusz Polskich Akcji (активи - $317 млн), який вкладає в ЦП польських компаній та емітентів з Центральної Європи.
Крім того, Aviva Investors Poland SA управляє хедж-фондом The Morley Alternative Investment Strastegy - Central Euporean, що спеціалізується на інвестиціях в акції підприємств з Центральної Європи.
Єдиною компанією серед великих інвесторів, які вкладають кошти в папери емітентів безпосередньо на українських фондових біржах, є Sterling Capital Management, LLC з США (належить BB&T Corporation). Найбільший фонд цієї компанії Ukrainian Investment Fund Limited з активами в $99 млн спеціалізується на інвестуванні в український ринок акцій. При цьому зазначена компанія вклала в українські ЦП вже близько $54 млн.
Воно їм не треба
Крім низької якості ЦП інвесторів відлякують високі ризики, пов'язані із захистом права власності. Хоча іноземні інвестори публічно і не зізнаються в наявності проблем, багато з них постраждали від недобросовісних дій основних власників компаній.
"Одна з найбільших інвесткомпаній за останній рік втратила дуже багато грошей, вкладених в українські папери, зокрема, енергетичного сектора. Це відбулося через розмивання частки міноритарних акціонерів. Тепер вони відмовляються приїжджати в Україну", - нарікає Дмитро Тарабакін, управляючий директор інвесткомпанії "Драгон Капітал".
Експерти сходяться на думці, що західні інвестиційні фонди привертають низька вартість українських компаній, можливість швидкої окупності інвестицій, територіальна близькість України до Європи.
"Проте інвесторів насторожують недостатня прозорість компаній, високі ризики і корупція. При цьому найбільше питання у інвесторів виникає до винагороди топ-менеджменту, який не завжди належним чином висвітлюється", - пояснює Олександр Биков, директор напрямку "Росія, СНД, Ізраїль" консалтингової компанії Ipreo.
Особливістю вкладень в українські акції для іноземних інвесторів є те, що вони вкладають гроші в основному на короткий термін. Власне, іноземні компанії можуть в короткі терміни як завести гроші в країну, так і вивести їх. В результаті індекс українських акцій UX, що розраховується "Українською біржею", часто виявляється в порівнянні з іншими країнами регіону в лідерах то зростання, то падіння.
Варто відзначити, що така ситуація характерна не тільки для українського ринку, але і для ринків більшості країн, що розвиваються. "Тільки в останньому кварталі 2011 р. з хедж-фондів, що інвестують в папери ринків, що розвиваються, вивели $2,2 млрд", - зауважує Биков.
Топ-факт
$19 трлн вклали інституційні інвестори в акції у всьому світі. В акції українських емітентів вкладено близько $0,5 млрд.
Галина Бесєдіна, керуючий фондами ринків інвесткомпанії Comgest SA
- Про більш-менш хорошу ліквідність паперів для нашого фонду можна говорити, коли обсяг торгів за тим чи іншим ЦП становить близько $50 млн на день. Цьому критерію не відповідає навіть Kernel.
Ми не можемо придбати ще більше акцій цієї компанії, перш за все через низьку для нас ліквідність. Також, згідно із законодавством, наші фонди не можуть купувати більше 10% акцій емітента. Але ліквідність і капіталізація - це, скоріше, технічні критерії. У нас є цілий перелік фундаментальних критеріїв, за якими ми вибираємо компанію. Перш за все це бізнес-модель емітента.
Нас цікавлять компанії, які мають такі позиції на ринку, які складно похитнути. Це, як правило, компанії - лідери ринку, що володіють відомими брендами. Якщо менеджмент відкритий, ніяких проблем з аналізом бізнес-моделі, як правило, не виникає. Якщо компанія не хоче розкривати інформацію перед інвесторами, тоді ми не будемо в неї вкладати.
Відкритість менеджменту, стратегія компанії, її історія (те, як менеджмент виконує свої обіцянки) відіграють велику роль в ухваленні рішення про інвестування. Крім того, ми в основному інвестуємо в папери на тривалий термін.
Олександр Биков, директор напрямку "Росія, СНД, Ізраїль" консалтингової компанії Ipreo
- Інституційні інвестори в світі найбільше коштів вкладають в акції США. Станом на початок 2012 р. в ЦП США було інвестовано майже $13 трлн, Великобританії - майже $2 трлн.
Найбільший обсяг інвестицій в папери США зумовлений перш за все тим, що в США добре розвинені ринок цінних паперів, законодавство щодо захисту інвесторів і культура інвестування.
При цьому більшу частину паперів купують внутрішні інвестори. Тому IPO в США буде дуже сильно відрізнятися від IPO в Європі (в Європі інституційні інвестори домінують над приватними).
Проте обсяг інвестицій в ЦП США і Великобританії останні шість років поступово зменшується. У той же час більше коштів інституційні інвестори починають вкладати в китайські папери. В ринки, що розвиваються, станом на початок 2012 р. вони вклали $893 млрд, в прикордонні ринки - $148 млрд.
При цьому в інвесторів, що спеціалізуються на країнах СНД, найбільший інтерес до акцій енергетичних компаній: більше половини інвестицій (52%) вкладено в сектор енергетики.
Валерій Хорошковський, перший віце-прем'єр-міністр України:
- Інвесторів хвилюють кілька питань: можливість захистити свою власність, доступ до фінансових ресурсів, корупція. Якщо немає відповіді на ці питання, то дуже складно переконати інвестора в якості інвестиційного клімату. При цьому іноземний інвестор найменш захищений, оскільки не адаптований до умов ведення бізнесу в Україні.
Найголовніше, що необхідно зробити найближчим часом, - це прийняти такі законодавчі акти, які зможуть знизити агресивність нашої правоохоронної системи до юросіб, які ведуть бізнес в Україні. У нашій країні безліч перевіряючих структур, які можуть зупинити ведення бізнесу. Також дуже багато нарікань на суддівський корпус.
Особливо коли кредитор не може повернути свої гроші, а потім в судах приймається рішення про виведення застав. Це фактично рейдерство, яке реалізується через судову гілку влади, посилює непрозорість і додає проблем для ведення бізнесу в нашій країні. Ми зараз думаємо про створення механізмів, які допоможуть іноземним інвесторам вирішити основні проблеми.
Я буду очолювати антирейдерську комісію. Ще хотів би звернути увагу на наш фондовий ринок і ступінь його розвитку, а точніше - нерозвитку. Розвинений ринок в країні з'явиться, тільки коли підприємства стануть відкритими і будуть працювати без "корупційного податку", про який я говорив вище.
Анна Уляницька
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас