США охопить бум іпотечних конфіскацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США охопить бум іпотечних конфіскацій

Кредит&Депозит
1497
На жителів США насувається нова хвиля вилучень власності за борги. Уповільнення переходу нерухомості від домогосподарств до банків в 2011 р. експерти називають аномалією і прогнозують різке зростання числа конфіскацій на тлі падіння цін на будинки.
"Ринок повертається туди, де він був два роки тому. Я готовий поставити гроші на те, що в 2012 р. відбудеться більше конфіскацій будинків за борги, ніж у 2010 р. Минулий рік був аномальним і не приніс нічого доброго", - стверджує виконавчий директор консалтингової групи Empowering & Strengthening Ohio's People Марк Сейферт.
Адміністрація президента США Барака Обами, який розраховує вдруге перемогти на виборах в листопаді 2012 р., всіма силами намагається зупинити процес перетворення на бездомних 750 тис. американців, що заклали свої будинки і заборгували за кредитами. У 2008 р. на ринку нерухомості США луснула бульбашка, і сотні тисяч американців перестали погашати позики, так як їх обсяги в багатьох випадках перевищили ринкову вартість заставного майна.
У 2011 р. владі вдалося знизити активність іпотечних банкірів, які занадто жваво взялися за конфіскації. У вересні 2010 р. через судове розслідування, що виявило помилки в процесі відбирання заставної нерухомості, банк Ally Financial першим був змушений припинити конфіскації. Пізніше порушення виявилися в іпотечних підрозділах фінансових гігантів Bank of America, JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo і ще дев'яти банках, яких в квітні 2011 р. зобов'язали заморозити процес відбирання власності і переглянути свої претензії до боржників.
Пов'язаний з цим скандал отримав назву "робото-підписуючий", оскільки, за твердженням влади, декільком співробітникам банків доводилося автоматично затверджувати тисячі документів на місяць про вилучення власності, не здійснюючи належної перевірки їх достовірності. Також банки не приділяли належної уваги або ігнорували індивідуальні заяви американців з проханнями про реструктуризацію платежів.
Однак проблему заборгованостей американців за іпотечними кредитами це не вирішило. За свідченням аналітиків, банки знову перейшли в наступ на боржників, діючи більш обережно і прицільно.
Точні дані не публікуються, але "група пильності" 4closurefraud.org, яка допомогла розкрити "робото-підписуючий" скандал, повідомила про істотне зростання нових вимог про відбирання будинків в період з 1 березня по 24 березня в окрузі Палм-Біч штату Флориди, який найбільш сильно постраждав від кризи нерухомості.
Німецький Deutsche Bank, який почав нову хвилю захоплень майна в США, підвищив число запитів на конфіскацію на 47%, в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р., банк Wells Fargo - на 68%, а Bank of America - на 700%, до 251. Експерти з ринку нерухомості стверджують, що дуже скоро локалізовані осередки конфіскацій, подібні Палм-Біч, виникнуть по всій території США.
Компанія RealtyTrac, що відслідковує ринок нерухомості, відзначає, що, хоча загальнонаціональний показник позбавлення власності за борги в січні і лютому знижувався, в 21 штаті він зростав, а в містах Тампа, Чикаго і Майамі - різко підскочив на 64%, 43% і 53% відповідно.
Незважаючи на підйом економіки США, що фіксується на рівні 3%, і офіційне падіння рівня безробіття до 8,3% з 10-відсоткового піку в жовтні 2009 р., багато американців, звільнені під час кризи, як і раніше, не можуть знайти роботу з гідним рівнем доходу.
Представники американського середнього класу, як правило, виплачують за свої будинки 30-річну відсоткову ставку, яка зараз знаходиться на невисокому рівні - 3,98% річних. Проте багато або не можуть її подужати через падіння рівня доходів, або не вважають за потрібне виплачувати через тривале знецінення будинків, що знаходяться в заставі.
За даними аналітичної компанії Zillow, криза ринку нерухомості здешевила власність американських домогосподарств на $7 трлн. В результаті кожен четвертий домовласник США занурився під воду, заборгувавши банкам більше, ніж коштував його будинок в останньому кварталі 2011 р.
Активність банків погіршить ринкову ситуацію і створить порочне коло. За прогнозом рейтингового агентства Moody's, в 2012 р. на продаж буде виставлено на 25% більше відібраних у боржників будинків, у порівнянні з приблизно 1 млн. в 2011 р. Подібне зростання пропозиції, за оцінкою Moody's, може здешевити американську житлову нерухомість ще на 10% і занурити під воду ще більше банківських кредиторів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас