Тимошенко "шиють" вбивчу справу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко "шиють" вбивчу справу

Кримінал
992
4 квітня Руслан Щербань - син убитого в 1996 донецького політика Євгена Щербаня - заявив, що до вбивства його батька може бути причетна екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Поки Щербань-молодший лише передав відповідні документи до Генпрокуратури України. Остання вже відновила слідство у справі про вбивство Щербаня.
Справа давно минулих років
Народний депутат Євген Щербань одним з перших політиків Донбасу заявив про необхідність виходу "донецьких" на державний рівень. Щербаня тоді називали негласним главою ОДА, якою керував його однофамілець - Володимир Щербань. З вбивством одного і звільненням з посади голови ОДА іншого в регіоні зійшли дві нові "зірки" - Ринат Ахметов і Віктор Янукович. Вони і довели справу Щербаня до кінця, створивши нову групу впливу в українській політиці і зміцнивши її становище. Весь цей час, якщо вірити Руслану Щербаню, його сім'ю переслідували: племінника намагалися викрасти, на нього самого і на його брата скоїли замах. Але ось, після того, як Тимошенко опинилася у в'язниці, він Щербань-молодший вирішив все ж домогтися поновлення розслідування у справі про вбивство його батька. "Я не вимовляв ім'я Тимошенко, бо вона була прем'єр-міністром. Діючою силою, яка може впливати на мене, на моїх родичів. Я набігався в своєму житті. І тепер, коли Тимошенко і Лазаренко знаходяться в певних місцях, вони не можуть впливати на моє життя", - заявив він на прес-конференції 4 квітня.
Як же причетна Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня? "Я неодноразово був присутній на зустрічах Юлії Володимирівни з моїм батьком Євгеном Олександровичем Щербанем в офісі облдержадміністрації, і у нас вдома. У нас було багато розмов. Був конфлікт інтересів. Інтереси ЄЕСУ та інтереси мого батька... Плюс Павло Іванович (Лазаренко - ред.), який лобіював інтереси ЄЕСУ... Мій батько загинув. І це було вигідно поточному уряду. І це було вигідно "Єдиним енергетичним системам", - сказав син політика на прес-конференції в УНІАН.
Втім, він далеко не перший, хто простежує цей зв'язок. Так, ще в листопаді 2011 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін в ефірі "Великої політики" заявляв про можливу причетність Тимошенко до вбивства Щербаня. Пізніше - в квітні 2012 року - він повторить ці слова перед західними журналістами. "Ренат Кузьмін, заступник генерального прокурора, повідомив Financial Times, що у нього є докази того, що компанії, контрольовані Тимошенко, а також іншим колишнім прем'єр-міністром, який зараз перебуває у в'язниці США, Павлом Лазаренком, передали гроші за здійснення вбивства Щербаня", - повідомило видання 1-го квітня. Незважаючи на дату публікації, заява Кузьміна не була жартом. Крім того, в грудні 2009 року колишній соратник Тимошенко, кандидат у президенти України Михайло Бродський заявив про те, що має в своєму розпорядженні документи, які свідчать: до смерті Щербаня причетна Тимошенко. "Ось до минулого Юлії Володимирівни питань зараз більше, ніж відповідей. Ми не повинні це замовчувати", - сказав Бродський. "Його (Щербаня - ред.) вбили за те, що не пустив компанію ЄЕСУ (Єдині енергетичні системи України) в Донецьку область... Тепер представники правлячої коаліції виступають з клопотанням знизити термін ув'язнення Лазаренка", - зазначив тоді Бродський. Втім, про причетність екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка і його оточення до вбивства Щербаня говорили не тільки представники влади чи політики. Як свідчать матеріали Wikileaks, в грудні 2008 року при розмові з послом США в Україні Вільямом Тейлором український олігарх Дмитро Фірташ заявив, що вбивство Щербаня замовив Павло Лазаренко, якому не сподобався той факт, що Щербань "не розділяє філософію газового бізнесу Лазаренка". Після смерті Щербаня газовий ринок, за словами Фірташа, поділили Лазаренко, Тимошенко та Ігор Фішерман.
І ось, через 16 років, після неодноразових заяв про те, що Тимошенко причетна до вбивства Євгена Щербаня лише після заяви його сина Генеральна прокуратура відновила слідство у цій справі.
З новою справою?
5 квітня генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив: слідство у справі Щербаня відновили. "Після звернення сина Щербаня слідчі відновили активні дії слідства, особливо у зв'язку з економічною та бізнес-діяльністю (Євгена Щербаня)", - сказав він. "Мені незрозуміло, чому такий галас піднято в ситуації, коли слідство відновлено", - підкреслив Пшонка. При цьому, він нагадав, що є документи, які свідчать про перерахування грошей з рахунку ЄЕСУ - компанії, яку очолювала Тимошенко - на рахунки Лазаренка. При цьому, за словами Пшонки, 2,2 мільйона гривень перерахували на рахунки одного з убивць Щербаня. "Це Мільченко", - назвав його генпрокурор. "У цій справі повинна бути допитана і Тимошенко, хоча б в тій частині, щодо тих рахунків, про які я говорив", - резюмував Пшонка. При цьому він підкреслив, що Тимошенко на даному етапі розслідування зазначеної справи проходить як свідок. Більше того, за словами Пшонки, у справі про вбивство Щербаня можуть допитати і екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. "Поки що реальність його допиту планується на жовтень", - сказав він на брифінгу в четвер 5 квітня.
В опозиції вже заявили про те, що відновлення розслідування у справі Щербаня вигідно владі. "Цей брудний піар, який сьогодні влада поширює вже і в Європі, має на меті тільки одне - напередодні виборів шокувати європейське співтовариство цими звинуваченнями і відвернути Європу від підтримки лідера опозиції", - зазначив на зустрічі з журналістами один з лідерів партії "Батьківщина" Олександр Турчинов. "Мене шокує і дивує, що син Євгена Щербаня під тиском або з матеріальною зацікавленістю, спілкуючись з владою, почав продавати пам'ять свого батька", - сказав Турчинов. При цьому Турчинов наголосив - Руслан Щербань давав вже свідчення у справі про вбивство батька в 2003 році. Але ті свідчення суттєво суперечать нинішнім. "Тоді Руслан Щербань давав свідчення, що радник прем'єр-міністра, яким був його батько, мав нормальні стосунки з Лазаренком. Під час дачі цих свідчень він жодного разу не згадав хоч якось Юлію Тимошенко і ніяких звинувачень не висував. Він також говорив, що його батько не займався бізнесом, коли був народним депутатом", - підкреслив Турчинов. Тепер же Щербань-молодший, за словами соратника Тимошенко, написав заяву в прокуратуру "під диктовку влади". З Турчиновим солідарна і адвокат Лазаренка Євгенія Колодій. "Він допитувався судом, він категорично заявив, що ніяких бізнесових інтересів між ним і Лазаренком не було, про Тимошенко він взагалі нічого не згадував. Якщо він дійсно має якісь докази, то замовчуючи про них протягом 15 років, він свідомо перешкоджав розслідуванню цього гучного і загалом жорстокого вбивства", - відзначає вона. Сам Щербань-молодший заперечує свій зв'язок з владою. Він запевняє, що раніше не міг дати свідчень через побоювання за своє життя.
Тривога опозиції зрозуміла: Тимошенко поки проходить у справі лише як свідок. В майбутньому вона може стати і підозрюваною. "Знайдемо достатньо доказів для порушення кримінальної справи, пред'явлення обвинувачення і направлення справи в суд проти Юлії Тимошенко - буде так зроблено. Якщо ми не знайдемо ці докази - буде прийнято процесуальне рішення і справа буде припинена", - говорить начальник головного управління ГПУ з розслідування особливо важливих справ Андрій Курись. Втім, на міжнародний імідж Тимошенко це не вплине. "Ті заяви на позицію Європи серйозно вплинути не можуть, адже для ЄС і США справа Тимошенко - це в основному справа, яка фіксує стан судової системи в Україні, стан прав людини і рівень демократичних стандартів, а також проблеми, пов'язані з демократизацією в Україні" , - впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Правда, самій Тимошенко від цього легше навряд чи стане. Адже термін її ув'язнення може збільшитися. Що ж до справи Щербаня, то вона ризикує перетворитися на другу "справу Гонгадзе": надто вже багато "білих плям" в цій справі, які навряд чи колись будуть заповнені. Вбивці Щербаня - мертві, та й замовники, якщо такі і знайдуться, навряд чи зізнаються у скоєному.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас