Онищенко: Нова інспекція українських сироварів може початися в понеділок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онищенко: Нова інспекція українських сироварів може початися в понеділок

Аграрний ринок
153
Експерти Росспоживнагляду готуються на початку наступного тижня вилетіти до Києва для проведення нової інспекції українських підприємств, які збираються поставляти сир до Росії, повідомив глава відомства, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.
"У нас досягнуто домовленості розпочати цю роботу в понеділок, якщо не виникнуть якісь додаткові обставини", - сказав Онищенко "Інтерфаксу" в четвер.
3 квітня після переговорів у Києві з керівництвом українських відомств Онищенко заявив "Інтерфаксу", що українська "сирна проблема" буде вирішена після виконання російських вимог. "Ми виставили свої вимоги. З ними (в Україні) погодилися. У міру того, як швидко вони будуть вирішуватися, вирішуватиметься і питання доступу (українського сиру) на російський ринок", - сказав Онищенко.
Він нагадав, що минулого тижня інспекція Росспоживнагляду була на українському підприємстві "Гадячсир" і знайшла порушення.
Глава Росспоживнагляду сказав, що Росія і Україна домовилися обговорити питання про гармонізацію вимог до безпеки продукції. "У Росії вимоги до цієї продукції є федеральним законом прямої дії, що визначає конкретні показники якості та безпеки. В Україні - це документи відомчі", - сказав Онищенко.
"Ще одна проблема - контроль якості та безпеки. Ми готові в перспективі делегувати повноваження в цій галузі лабораторіям на території України з тим, щоб мінімізувати втрати в разі виникнення проблем з продукцією, що надійшла в РФ. Окремою проблемою є підготовка кадрів - як серед контролерів, так і технологів", - повідомив він.
Він зазначив, що обговорив під час візиту до Києва у вівторок питання про гармонізацію підходів в галузі профілактики інфекційних захворювань і безпеки харчових продуктів. "Досягнута домовленість про те, що в понеділок в Москву приїдуть українські фахівці, які будуть вивчати цей сегмент російського законодавства. Ми будемо пропонувати свій досвід з оптимізації структури нагляду", - сказав Онищенко.
За його словами, з українськими виробниками обговорюється питання про підвищення контролю за якістю та безпекою продукції, а також боротьби з підробками.
Як повідомлялося, з 7 лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію.
"Всього на території Росії припинена реалізація 32 тонн сиру", - повідомив Онищенко "Інтерфаксу" в березні. За його словами, ще понад 120 тонн українського сиру затримано на кордоні і не допущено в РФ.
27 лютого глава Росспоживнагляду сказав "Інтерфаксу", що Україна більш ніж наполовину скоротила поставки сиру в Росію через претензії до якості продукції з боку санітарної служби РФ.
3 березня Онищенко повідомив, що російські експерти завершили етап документарної перевірки низки українських підприємств, що поставляли сирну продукцію в РФ. Росспоживнагляд повідомив українській стороні про готовність перевірити на місці відповідність їхньої продукції російським вимогам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас