ТНК-ВР готовий відновити роботу Лисичанського НПЗ при гарантованому завантаженні 5 млн тонн нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТНК-ВР готовий відновити роботу Лисичанського НПЗ при гарантованому завантаженні 5 млн тонн нафти

Енергетика
509
ТОВ "ТНК-BP Коммерс" (Київ) вважає можливим запуск Лисичанського нафтопереробного заводу (НПЗ, ЗАТ "ЛИНІК", Луганська обл.) за умови його щорічнго гарантованого завантаження 4,8 млн. тонн давальницької нафти, повідомила прес-служба компанії в середу.
"Один мільйон тонн давальницької сировини не зможе "врятувати" "ЛИНІК": з технологічної та економічної точки зору, для того, щоб Лисичанський НПЗ можна було запустити в роботу, необхідно мати гарантії його завантаження в обсягах, як мінімум, 4,8 млн. тонн нафти на рік", - цитує прес-служба виконавчого директора ТОВ "ТНК-BP Коммерс" Володимира Жмака.
За його словами, обговорювана урядом можливість тимчасового скасування податку на додану вартість (ПДВ) на імпорт в Україну лише одного мільйона тонн нафти є недостатньою мірою для відновлення роботи НПЗ і стабілізації цін на ринку нафтопродуктів країни.
У прес-релізі вказано, що власна нафтопереробка можлива тільки за умови введення податкових пільг або імпортних мит, що врівноважують ціну на нафту для українських НПЗ і заводів країн Митного союзу. Також одним із заходів могло б стати встановлення квот на імпорт нафтопродуктів. Ці заходи повинні мати послідовний і довгостроковий характер.
"Уряд повинен розуміти, що якщо українські НПЗ перестануть працювати, ефект від цього набагато сильніше вдарить по бюджету і економіці в цілому, ніж втрати, пов'язані з тимчасовими податковими пільгами", - підкреслив В.Жмак, зазначивши, що в цілому збиток бюджету і економіці країни у разі зупинки "ЛИНІК" оцінюється в суму близько мільярда доларів.
При збереженні існуючих тенденцій, а саме, відсутність державних заходів з підтримки галузі, вітчизняна нафтопереробка буде поглинена експансією зарубіжних НПЗ. Для збереження власної нафтопереробки і, як наслідок, робочих місць, пенсій і ВВП країни необхідний цілий комплекс заходів, резюмують в "ТНК-BP Коммерс".
На початку квітня прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що уряд обговорює питання безподаткового ввезення одного мільйона тонн нафти, щоб запустити в роботу розташовані на території України НПЗ, що зупинилися. Мова йде про тимчасове скасування ПДВ на імпорт нафти в Україну для стабілізації ринку нафтопродуктів.
Як повідомлялося, наприкінці лютого головний керуючий директор ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" (Київ) Дідьє Казіміро повідомив, що переробка Лисичанським НПЗ сировини НАК "Нафтогаз України" за давальницькою схемою в 2012 році доцільна при обсягах завантаження не менше 4 млн тонн на рік.
У березні "ТНК-ВР" припинила поставки нафти на приналежний їй Лисичанський НПЗ через його збитковість, на підприємстві вирішено розпочати ремонт.
За даними "ТНК-ВР", раніше операційну діяльність "ЛИНІК", що експлуатує НПЗ, вдавалося підтримувати виключно за рахунок давальницької переробки сировини і поставки нафтопродуктів до Росії. Проте з кінця 2011 року давальницька переробка почала втрачати економічну привабливість внаслідок введення РФ нових податкових норм і змін на російському ринку нафтопродуктів.
"ЛИНІК" 15 березня оголосив про припинення виробництва нафтопродуктів і завершення підготовчих робіт для переходу в режим ремонту. Зупинено установку гідроочищення дизельних палив, що замикає ланцюжок виробництва, а також допоміжні виробничі об'єкти.
Всі співробітники заводу переведені в режим чотириденного робочого тижня, а до середини квітня буде зупинено комплекс поліпропілену.
НПЗ експлуатує ЗАТ "ЛИНІК", яке входить до групи компаній російсько-британської ТНК-ВР. Загальна потужність Лисичанського НПЗ на сьогодні дозволяє переробляти нафтову сировину в обсязі близько 7,2 млн тонн на рік.
Лисичанський НПЗ в 2011 році збільшив переробку нафтової сировини на 2,8% в порівнянні з 2010 роком - до 4 млн 946,4 тис. тонн. Випуск бензинів підприємством у минулому році зріс на 11,9% - до 1 млн 479,1 тис. тонн, дизпалива - на 10%, до 1 млн 429,2 тис. тонн, мазуту - на 9,1%, до 1 млн 434,6 тис. тонн.
Поставки сировини на завод в 2011 році збільшилися на 2,2% в порівнянні з 2010 роком - до 4 млн 940,6 тис. тонн, у тому числі нафти - 4,6%, до 4 млн 819,4 тис. тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас