Вчені з'ясували причину успішності популярних мемів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені з'ясували причину успішності популярних мемів

70
Математики із США і Італії уточнили механізм поширення мемів у соціальних мережах. Стаття вчених з'явилася у виданні Scientific Reports.
Дослідники моделювали поширення тих чи інших ідей в соціальній мережі на комп'ютері.
Користувачі мережі вважалися агентами, здатними одночасно стежити лише за кінцевим набором тем. При цьому вони стабільно ділилися повідомленнями на ці теми.
В роботі була побудована мережа з близько 100 тисячами користувачів і трьома мільйонами взаємозв'язків між ними. Отримані дані порівнювалися з даними про поведінку 12,5 млн користувачів Twitter в період з жовтня 2010 року по січень 2011 року.
Вчені встановили, що основними факторами, що визначають долю того чи іншого мема (наприклад, його довговічність), є структура мережі та згадане вище обмеження на "кругозір" користувачів. При відмові від одного з цих параметрів результати моделювання виявлялися не узгоджені з експериментальними даними.
За словами дослідників, головний висновок роботи полягає в тому, що на виживання мема майже ніякого впливу не робить ні тема, яку він зачіпає, ні будь-які зовнішні чинники, наприклад, новинні події.
У колишніх роботах з цієї тематики дослідники намагалися ранжувати ідеї за важливістю (передбачалося, що важливі поширюються швидше), а також припускали залежність виживаності ідеї від авторитетності користувачів, які запускали її.
У червні 2011 року з'явилася робота німця Насира Навіда (Nasir Naveed) і його колег по університету Кобленца-Ландау (University of Koblenz-Landau), які виявили п'ять ознак популярного твіта. Наприклад, як виявилося, частіше від інших користувачі діляться повідомленнями, що містять знаки питання.
Відзначимо, раніше вчені дійшли висновку, що соціальні мережі типу Facebook, YouTube і навіть відправка простих текстових повідомлень по телефону можуть врятувати рідкісні мови, яким загрожує зникнення.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас