Експерт: Португалії потрібен "міст" для повернення на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Португалії потрібен "міст" для повернення на ринок

Казна та Політика
197
До того моменту, коли в Португалії намітиться вихід на міжнародні ринки капіталу, було б мудро підготувати для країни "міст", яким вона змогла б піти. Таку думку висловив європейський комісар з економіки Оллі Рен, виступаючи в ефірі фінського радіо. "Європейським політичним лідерам варто бути готовими до того, щоб забезпечити Португалію додатковою допомогою в майбутньому. З боку Євросоюзу було б мудрим кроком сформувати якийсь міст, по якому Португалія зможе повернутися на ринки", - заявив політик.
При цьому він не став вдаватися в подробиці, розвиваючи свою ідею, але відзначив, що нинішня ситуація в Португалії помітно відрізняється від того, що відбувалося в Греції.
Напередодні стало відомо про те, що ЄС схвалив надання Португалії четвертого траншу фінансової підтримки обсягом 9,7 млрд євро. Структури МВФ в рамках поточної програми повинні надати 5,2 млрд. У підсумку загальний обсяг траншу фінансової підтримки може досягти 14,9 млрд євро. Дефіцит бюджету Португалії за підсумками минулого року скоротився до 4,2%, при тому, що цільовий рівень становив 5,9%. У ці рамки країна повинна була укластися, щоб надалі отримувати пільгові кредити від сусідів на загальну суму 78 млрд євро. Але можна сказати, що результат щодо дефіциту синтетичний.
Держава перевела на свій рахунок активи пенсійних фондів і записала це як доходи скарбниці. Якщо не брати до уваги ці гроші, то дефіцит становить 7,7% від ВВП, перевищуючи цільовий рівень. Португалія вірить, що дефіцит не перевищить 4,5%, а в 2013 році зменшиться до максимально допустимого "нормального" рівня 3%.
Держборг Португалії тим часом продовжує зростати. У 2010-му він становив 93,3% від ВВП, в 2011-му - вже 107,8%, а в цьому році дістанеться до рівня 112,5% від ВВП. За оцінками МВФ, співвідношення боргу до валового внутрішнього продукту стабілізується на рівні 115% в 2013 році, а потім почне знижуватися.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас