Інвестпроекти в Криму звільнять від ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестпроекти в Криму звільнять від ПДВ

Казна та Політика
350
У Верховній Раді зареєстровано новий законопроект, що передбачає надання податкових пільг інвесторам, які фінансують проекти на території Криму.
Український парламент готується прийняти цілий пакет законів, які встановлюють особливі умови інвестування в Криму. В кінці лютого народні депутати затвердили в першому читанні законопроект "Про основи розвитку Автономної Республіки Крим (АРК) і особливості здійснення інвестиційної діяльності на її території". Тепер же депутати від Партії регіонів Борис Дейч, Владислав Забарський та Олена Нетецька запропонували внести зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування інвестиційної діяльності в Криму.
Автори законопроекту пропонують створити в Криму особливі податкові умови, щоб фінансово підтримати суб'єкти господарювання, які планують реалізовувати інвестпроекти на території АРК. Зокрема, законопроектом передбачені податкові пільги в реалізації інвестпроектів у відповідності з законом України "Про основи розвитку АРК та особливості здійснення інвестиційної діяльності на її території". Так, згідно із законопроектом, терміном на п'ять років з моменту реєстрації інвестпроект, реалізований на території Криму, звільняється від сплати податку на додану вартість (ПДВ).
Законопроект передбачає введення пільг на ввезення на митну територію України товарів, які будуть використовуватися в процесі реалізації інвестпроекту, за умови, що сума пільг не є більшою від суми вартості товарів. Терміном на п'ять років пропонується звільняти від оподаткування прибуток суб'єктів господарювання, отриманий від реалізації інвестпроектів. Згідно з задумом авторів законопроекту, суми коштів, вивільнених від оподаткування, повинні використовуватися підприємством виключно для збільшення обсягів виробництва (надання послуг), переоснащення матеріально-технічної бази, впровадження новітніх технологій, пов'язаних з його основною діяльністю, або повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, та сплату відсотків по них.
Ініціативу депутатів підтримує і влада Криму. Голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов заявив, що даний закон, у разі його прийняття, стане дієвим механізмом для створення максимально сприятливого інвестиційного клімату в Криму. "У різних галузях економіки Криму є проекти, які цікаві потенційним інвесторам. Наше завдання - не тільки запропонувати перспективні інвестиційні проекти, але і створити комфортні умови для роботи бізнесу, у тому числі, на законодавчому рівні", - зазначив він.
Олена Нетецька - одна з ініціаторів законопроекту - запевняє, що робота зі створення сприятливих інвестиційних умов для розвитку бізнесу в Криму ведеться ефективно завдяки спільним зусиллям влади на центральному та республіканському рівні. "В Україні працює вертикаль влади, налагоджено конструктивну взаємодію на всіх рівнях. У нас одна задача - реалізувати величезні інвестиційні можливості Криму і створити умови для інтенсивного соціально-економічного розвитку", - заявила парламентарій.
Крим традиційно входить до першої десятки одержувачів іноземних інвестицій серед регіонів України. Важливими перевагами Криму в очах інвесторів є близькість до європейських і азіатських ринків, а також транзитні можливості півострова. У списку інвесторів значаться: Росія, Німеччина, Кіпр, Великобританія, США, Узбекистан, Швейцарія, Латвія. Основна частка іноземного капіталу зосереджена в промисловості, санаторно-курортному комплексі, будівництві, на підприємствах транспорту і зв'язку.
Згідно зі стратегією розвитку Криму, до 2020 р. в економіку автономії планується залучити не менше EUR5,7 млрд. іноземних інвестицій. У числі пріоритетних інвестиційних проектів значаться: зведення готельного комплексу "Кемпінскі" (смт Лівадія), будівництво рекреаційного комплексу "Золотий пляж" (Велика Ялта), гоночного комплексу Crimea Grand Prix Circuit (Сакський район), індустріального парку (м. Щолкіно Ленінського району), створення міжнародного оптового терміналу "Мотт Крим" (Сімферопольський район), реконструкція свинокомплексу в Чорноморському районі, молочнотоварної ферми з виробництва кумису (Білогородський район).
Тим часом про істотні інвестиційні вливання в економіку Криму поки говорити не доводиться. Депутат Верховної Ради АРК Олександра Кужель називає головною перешкодою для присутності інвесторів "нерозвинену логістику та інфраструктуру". "Також руйнує інвестиційний потік в Криму поголовна корупція, несмак, небажання створити людям нормальні умови. Крим просто розкрадають на дачки і мисливські угіддя", - заявила пані Кужель в бесіді з "i". За її словами, при такій ситуації частка іноземних інвестицій навряд чи буде високою, "крім наших же вкрадених грошей, переведених через Кіпр".
Дії міжнародних організацій свідчать про їхню недовіру до влади Криму. У березні ЄС та Програма розвитку ООН (ПР ООН) припинили фінансувати Агентство регіонального розвитку Криму, яке було створено в 2010 р. Радою міністрів автономії як єдиний координатор інвестиційної діяльності на території півострова. Іноземні донори, за підтримки яких агентство працювало протягом останніх двох років, вирішили витратити решту коштів, які спочатку призначалися на регіональний розвиток Криму, минаючи створену структуру.
Голова Представництва ПР ООН в Криму Аделін Гоне пояснила рішення про припинення фінансування різними поглядами на статус кримського агентства, на підтримку якого спочатку планувалося виділити EUR1,5 млн. Одним з каменів спотикання стала прибутковість агентства, а ЄС і ПР ООН підтримують виключно неприбуткові організації. Зі свого боку, віце-прем'єр уряду Криму з інвестицій Валерій Пальчук пообіцяв, що Агентство регіонального розвитку все ж змінить свою форму існування й стане некомерційною структурою. "Ми плануємо провести переговори і повернути роботу агентства в рамки існуючої системи ПР ООН", - заявив кримський чиновник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас