Злиття вичерпали себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злиття вичерпали себе

Фондовий ринок
462
У США обсяг ринку M&A в першому кварталі поточного року скоротився на 38% в порівнянні з попереднім кварталом і на 60% - в порівнянні з першим кварталом 2011 р. При цьому обсяг ринку M&A в Європі був мінімальним за період з другого кварталу 2009 р., а кількість угод - за період з третього кварталу 2004 р.
Найбільший обсяг угод на глобальному ринку M&A з початку цього року припав на гірничо-металургійний і хімічний сектори, а також - ПЕК. Аналітики PriceWaterhouseCoopers зазначають, що кардинальні зміни відбуваються на світовому ринку злиттів і поглинань в енергетичному секторі. Так, за більшістю угод в 2011 р. стояли покупці і продавці з Азіатсько-Тихоокеанського регіону, і найменше зниження вартості європейських компаній, швидше за все, підігріє інтерес регіону до ринку Європи, а також призведе до зміцнення курсу ієни і юаня відносно євро.
Компанії технологічного сектора уклали в 2011 р. угод на $167,7 млрд., що на 41% більше, ніж роком раніше. При цьому майже половина цієї суми припала на злиття і поглинання в секторі програмного забезпечення та виробництва напівпровідників, а найдорожчою угодою стала купівля Google мобільного підрозділу Motorola за $11,8 млрд. Щоправда, за прогнозами експертів, в 2012 р. активність на міжнародному ринку угод M&A в технологічному секторі буде помірною, але основними драйверами зростання можуть стати такі проривні технології, як "хмарні" обчислення та обробка великих обсягів даних.
Найбільш привабливими ринками для інвестицій в 2012 р. експерти вважають: КНР, Індію, Бразилію, США та Австралії. У групі країн з ринковою економікою, крім БРІК, найбільш інвестиційно привабливими є Малайзія, Мексика та Аргентина.
Уже в першому кварталі поточного року частка операцій на ринках, що розвиваються, зросла до 14,3% в порівнянні з 12,74% у першому кварталі 2011 р. При цьому, як показує статистика, інвестори віддають перевагу злиттю перед операціями IPO. Так, наприклад, в січні-лютому 2012 р. обсяг угод, пов'язаних з виходом фондів прямих інвестицій з акціонерного капіталу через злиття і поглинання, склав $20,4 млрд., тоді як через проведення IPO - лише $1,6 млрд.
Даврон Рустамкулов, партнер компанії Ernst & Young, керівник відділу послуг у сфері злиття і поглинань в СНД, підкреслив, що в країнах СНД, де ринкова кон'юнктура, як і раніше, сприяє ФПІ, відзначено зростання кількості та вартості угод з їх участю. "Головні причини такого зростання - обмежена можливість залучення довгострокового позикового фінансування компаніями і нагальна необхідність оптимізації співвідношення власного та позикового капіталу на тлі спаду споживчих витрат. ФПІ роблять покупки на мінімумах і ретельно відбирають об'єкти для покупок. Їх мета - інвестиції в компанії з ефективною моделлю бізнесу, що забезпечують чітку стратегію виходу з капіталу", - уточнює він.
За словами Владислава Остапенка, керівника відділу корпоративних фінансів і M&A Ernst&Young в Україні, тенденції на українському ринку капіталу відповідають глобальним - фонди прямих інвестицій перебувають в активному пошуку нових угод. "Швидкість проведення транзакцій сповільнюється у зв'язку з невизначеністю та очікуваннями девальвації локальної валюти. Проте компанії, які провели серйозну підготовчу роботу перед операцією - розробили детальний бізнес-план і готові підтвердити свою оцінку аудованою фінансовою звітністю, менш схильні до впливу названих негативних факторів", - відзначає він.
Втім, що стосується України, то 2012 р. - з точки зору обсягів угод на ринку M&A - нічим особливим від минулого відрізнятися не буде.
Як писали "ЭИ", згідно з даними Держкомстату України, в 2011 р. чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав $4,56 млрд., що практично відповідає рівню 2010 р. Основні обсяги ПІІ прийшли з Кіпру ($2,6 млрд., або 57% від загального обсягу чистого припливу ПІІ), з Австрії ($0,69 млрд., або 15,2%) та Німеччини - $0,3 млрд. (6,6%). При цьому велика частина - $2,79 млрд., або 61% від загального обсягу - була направлена у фінансовий сектор - ($1,21 млрд., або 27%), операції з нерухомістю ($0,93 млрд., або 20%) та будівництво ($0,65 млрд., або 14%).
У той же час ніхто з інвесторів серйозно не зацікавлений у вкладеннях, наприклад, в промисловий сектор. Мало того, спостерігався відтік інвестицій з переробних галузей. Приміром, за словами Олексія Олейникова, директора зі стратегічного розвитку INEKO Investment Group, в хімічній і нафтохімічній промисловості інвестори зі США вивели $122 млн., німецькі - $62 млн. У фінансовій сфері відтік капіталу зафіксований по Нідерландах $282 млн. і по Франції - $114 млн.
Проте в найближчі роки можна очікувати активізацію угод M&A за допомогою приватизації об'єктів державної власності. "Відповідно до прийнятої Державної програми приватизації на 2012-2014 рр., обсяг надходжень від приватизації очікується на рівні 40-60 млрд. грн. Протягом 2012-2014 рр., а середньорічний обсяг угод із продажу активів повинен становити приблизно $2 млрд.", - нагадує Олексій Олейников.
Серед найбільш привабливих і великих об'єктів, що плануються до продажу ФДМУ в 2012 р., варто виділити декілька енергогенеруючих та енергопостачальних компаній - ВАТ "АК "Свема" (91,6%), ПАТ "Шахта ім. О. Ф. Засядька" (16%), ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" (9,6%).
Крім того, враховуючи активні ініціативи Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з реформування вугільної галузі, можна передбачити зростання угод щодо приватизації вугледобувних підприємств. У планах міністерства - у найближчі три роки реалізувати велику частину державних вугільних підприємств. Так, уже на 2012 р. запланована продаж ПАТ "Шахта ім. О. Ф. Засядька".
Знаковою подією в сфері приватизації в 2012-2013 рр., виходячи з прогнозованого погіршення операційних показників діяльності підприємства у зв'язку із зростанням вартості енергоносіїв, а також наявністю зацікавлених інвесторів (зокрема, Group DF і деяких російських компаній), можна вважати назріваючу приватизацію найбільшого стратегічного підприємства України ВАТ "Одеський припортовий завод" (99,57%).
З переліку інших інвестиційно привабливих об'єктів, які має намір реалізувати ФДМУ, варто виділити 75,2% "Турбоатому", а також 100% "Феодосійської суднобудівної компанії "Море".
На думку Владислава Остапенка, в країні склалася цікава ситуація, з точки зору можливостей консолідації у багатьох галузях. "Активність зарубіжних інвесторів спрямована зараз в основному на ринки, що розвиваються, в тому числі, на Україну, і за умови відсутності якихось глобальних потрясінь обсяги ринку M&A цілком можуть бути на рівні попереднього року", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас