Фізики з'ясували, чому папір жовтіє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізики з'ясували, чому папір жовтіє

185
Фізикам вдалося виявити, які саме групи атомів відповідають за пожовтіння паперу та зміну її фізичних властивостей.
Відомо, що папір жовтіє через складний і до кінця поки не зрозумілий процес окислення целюлози, що супроводжується не тільки зміною кольору, але і зміною структури паперу та його фізичних властивостей, пише Lenta.ru. Вчені використовували спектральний аналіз і чисельні методи (на підставі теорії функціонала щільності), щоб визначити, які саме хромофори - групи атомів, які обумовлюють колір хімічної сполуки - відповідають за жовтий колір.
Виявилося, що за зміни кольору відповідають хромофори, що складаються з атома вуглецю, пов'язаного подвійним зв'язком з киснем і одним зв'язком з воднем. Дослідники говорять, що їх відкриття допоможе реставраторам при відновленні старих документів. Крім цього, можливо, нові результати будуть корисні при створенні паперу, який з часом не жовтіє.
Теорія функціонала щільності, що використовувалась в цій роботі - основний метод для розрахунку електронної структури молекул і конденсованої речовини у фізиці й хімії, заснований на законах квантової механіки. Цей метод регулярно використовується при теоретичних розрахунках.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас