Недовго сидів без діла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недовго сидів без діла

Кримінал
968
Епізод про нібито незаконне рішення Юрія Луценка продовжити оперативно-розшукову справу стосовно Валентина Давиденка, водія колишнього заступника глави СБУ Володимира Сацюка, суддя Печерського районного суду Сергій Вовк виділив в окреме провадження 21 січня. Згідно з обвинувальним висновком, екс-міністр звинувачується за ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, вчинене співробітником правоохоронних органів; карається позбавленням волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією майна). В ролі обвинувачених у даній справі також проходять Володимир Тарасенко та Олег Павленов (обидва працювали в департаменті карного розшуку МВС).
Після винесення колишньому міністру обвинувального вироку брати участь в новому процесі Вовк не став - перше засідання Печерського райсуду у новій справі Юрія Луценка відкрила вчора суддя Анна Медушевська. Вона відразу повідомила, що підсудного в суд не доставили. "Конвойна служба не отримала дозволу на його доставку, оскільки зараз він числиться за Апеляційним судом", - оголосила Медушевська. Як відомо, розгляд апеляції на рішення Печерського суду, що засудив Луценка до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна, призначено на 15 травня.
Адвокат екс-міністра Олексій Баганець пізніше зізнався, що пояснення Анни Медушевської про відсутність у конвойної служби повноважень для доставки підсудного застало його зненацька. "Для мене це новина. Суд був зобов'язаний попередити СІЗО про те, що в першій інстанції починається розгляд епізоду, виділеного в окреме провадження. Таким чином, Юрій Луценко не може значитися тільки за Апеляційним судом, він повинен значитися за двома судами, і ніяких проблем з його видачею бути не повинно", - пояснив Баганець.
Слід зазначити, що потерпілий Валентин Давиденко на засідання не з'явився. Це дало захисту підсудного зайвий привід попросити суд перенести засідання. Несподівано з таким же проханням виступив і прокурор Дмитро Лобань.
Прислухавшись до думки сторін, Медушевська оголосила про перенесення судового засідання в зв'язку з відсутністю підсудного і неявкою Давиденка. Як розповів Олексій Баганець після засідання, захист Юрія Луценка вже підготував клопотання про закриття даної кримінальної справи. За словами адвоката, Валентин Давиденко не вважає себе потерпілим. "Він (Валентин Давиденко) заявив, що написав заяву під диктовку слідчого", - зазначив Баганець.
У той же час прокурор підкреслив, що позиція потерпілого, навіть якщо він відмовляється від своїх свідчень, не зупинить хід розгляду кримінальної справи. "Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, ми повинні вислухати потерпілого, проте його заяви не зобов'язують суд переривати розгляду справи. Слухання має бути продовжене в будь-якому випадку, і за його підсумками повинно бути винесено рішення", - заявив Лобань.
Наступне засідання Печерського райсуду відбудеться 23 квітня. Адвокати відзначають, що до цієї дати Європейський суд з прав людини повинен розглянути позов Юрія Луценка - його засідання призначене на 17 квітня. На думку Олексія Баганця, саме це стало причиною перенесення засідання Печерського райсуду. "Якщо Європейський суд ухвалить рішення про те, що мій підзахисний був незаконно затриманий і незаконно утримувався під вартою, це може стати підставою для звільнення його з-під варти Апеляційним судом. Я схиляюся до того, що Печерський суд чекає на рішення Європейського суду, тому що найкращий вихід для нього - ухвалювати рішення про звільнення Юрія Луценка не самому, а послатися на рішення Європейського суду", - резюмував Олексій Баганець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас