Трудові мігранти підмінили інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудові мігранти підмінили інвесторів

Казна та Політика
847
Вчора в Національному банку повідомили про збільшення обсягу приватних грошових перерахувань з-за кордону в нашу країну в 2011 році на 19,7%, до $7,02 млрд. "Ця сума практично еквівалентна розміру коштів, що надійшли в Україну у вигляді прямих іноземних інвестицій - $7,2 млрд", - зазначено в повідомленні. Регулятор констатував, що перерахована фізичними особами в Україну сума виявилася найбільшою за останні п'ять років, але її частка у ВВП все ще невелика - 4,3%.
Основна сума переказів - $3,25 млрд - пройшла через кореспондентські рахунки банків. Другим за пріоритетністю каналом стали міжнародні системи переказу грошей - $2,8 млрд (зростання на 31,9%). При цьому обсяг коштів, перевезених неофіційно, також збільшився - з $777 млн до $963 млн (+23,9%). Згідно зі статистикою НБУ, головним постачальником коштів в Україну залишаються гастарбайтери, які офіційно працюють за кордоном менше року, - $4,02 млрд, в той час як "постійні" трудові мігранти перерахували всього $1,89 млрд.
Перелік найбільш привабливих для української трудової міграції країн залишається колишнім. 70% переказів надійшло всього з семи юрисдикцій: приплив з Росії зріс на 22,8%, до $1,99 млрд, зі США - на 6%, до $613 млн, Німеччини - на 10,8%, до $423 млн, охопленої кризою Греції - на 12,6%, до $341,4 млн, Кіпру - на 36,8%, до $331,1 млн, Італії - на 15,4%, до $325,2 млн. Упав приплив з Великобританії - на 2,3%, до $248,2 млн. Росія, будучи найбільшим ринком мігрантів з України, разом з іншими країнами СНД забезпечила 30% коштів, офіційно і неофіційно перерахованих в Україну.
Експерти відзначають, що обсяг переказів трудових мігрантів не тільки відновився до рівня докризового періоду, але і перевищив його (в 2008 році перекази становили $6,18 млрд). Такій динаміці не завадили навіть минулорічні проблеми у низці країн єврозони, де почалися складнощі з працевлаштуванням нерезидентів. Падіння ВВП спостерігалося або очікується і в Греції, і на Кіпрі, і в Італії. "Ми закладаємо в свій прогноз зростання обсягу переказів ще на 20% в цьому році, оскільки не очікуємо, що проблеми в Європі суттєво вплинуть на заробітки українців", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
При цьому фінансисти песимістично налаштовані щодо прямих іноземних інвестицій. "Інвестиційне середовище невизначене, до цих пір не досягнуті домовленості з МВФ. Інвестори звертають на це увагу, що позначиться на інвестиціях в поточному році, - зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печеріцин. - Після закінчення чемпіонату Європи з футболу низка інвестиційних проектів закриється, тому перспективи зниження прямих інвестицій очевидні". Єдину можливість для зміни ситуації аналітики бачать в оголошенні приватизації великих об'єктів, які, втім, залучать лише "інвесторів" з Кіпру. Таким чином, перекіс інвестицій на користь грошей трудових мігрантів - перспектива наступних кількох років. "Звичайно, ситуація не стане такою, як у Таджикистані, де перекази гастарбайтерів становлять 90% ВВП, але, схоже, частка приватних переказів в Україні буде поступово зростати", - прогнозує Дмитро Сологуб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас