Експерт: Прожитковий мінімум повинен бути 3900 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Прожитковий мінімум повинен бути 3900 грн.

Казна та Політика
4349
Реальний прожитковий мінімум для громадянина України на дві-три тисячі гривень вищий від офіційно задекларованого владою.
Про це заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, повідомили УНІАН у прес-службі НФПУ.
У той же час, підкреслив Якібчук, якщо врахувати реальні витрати для однієї людини - і, що важливо підкреслити, - з урахуванням необхідних щомісячних житлово-комунальних платежів та офіційного рівня інфляції, прожитковий мінімум має становити не 1037 грн., а, щонайменше, 3900 грн.
А якщо ж враховувати неофіційний рівень інфляції, який, за даними деяких незалежних експертів, досягає 40-42%, середнє значення реального прожиткового мінімуму для однієї людини має становити 5 тис. грн., підкреслив голова НФПУ. Враховуючи цю розрахункову суму, запропоноване чинною владою середнє значення прожиткового мінімуму на 3 тис. 963 менше, ніж всі елементарні витрати, необхідні для забезпечення мінімального фізіологічного, соціально-культурного, комунікативного та інформаційного існування людини в сучасному світі.
"Призначаючи прожитковий мінімум, влада, зокрема, не враховує інфляцію, транспортні витрати та оплату ЖКП, не кажучи вже про культурні потреби. Уряд просто прирікає народ України на повільне вимирання від голоду і хвороб, пов'язаних з недоїданням або нікчемною системою "безкоштовної" охорони здоров'я", - сказав Якібчук.
Як повідомлялося раніше, Національний форум профспілок України проводив соціальний експеримент "Як прожити на прожитковий мінімум". П'ять українців протягом місяця намагалися прожити лише на суму, передбачену офіційним прожитковим мінімумом і виділену НФПУ для експерименту. Кожен учасник вів щоденник, у якому записував свої витрати і враження від життя на 29 грн. 25 коп. на день. До кінця місяця протрималася лише 47-річна вчителька з Івано-Франківської області, інші з різних причин зійшли з дистанції. Експеримент, завдяки увазі центральних ЗМІ, набув широкого розголосу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас