Ставка, що плаває в бензині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка, що плаває в бензині

Енергетика
506
Про те, що в Кабінеті міністрів узгоджується законопроект, що передбачає введення диференційованих ставок акцизного збору на нафтопродукти, розповіли відразу декілька високопоставлених джерел в Міненерго. "Зараз документ передано Мінфіну, і перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський в цілому підтримує цю ініціативу", - пояснив співрозмовник. У прес-службі Мінфіну вчора цю інформацію прокоментувати не змогли.
Глава комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна каже, що пропозиція ввести плаваючу ставку акцизу тиждень тому обговорювалася на засіданні експертно-аналітичної групи з регулювання ринку нафтопродуктів. "Якщо нафта стане дорожчати, акцизний збір буде нижчим, а якщо дешевшати - він буде підвищуватися", - вважає Ляпіна. Один зі співрозмовників в Міненерго додає, що законопроект планується зареєструвати у Верховній Раді через два тижні. "Ми розраховуємо знизити акцизи вже в травні, що дозволить зупинити зростання цін на нафтопродукти", - додає він.
Ціни на нафтопродукти в Україні почали зростати в середині лютого. Останнє подорожчання відбулося в минулі вихідні - в період з 31 березня до 1 квітня відразу на 10 коп. зросли ціни на всі види палива на заправках, контрольованих групою "Приват" ("Укрнафта", ANP, "Авіас", "Сентоза" тощо). На 4-6 коп. подорожчали А-95 і дизельне паливо на заправках Shell і на 2-5 коп. - А-92 на "Oкко" і WOG, відзначають в консалтинговій групі "А-95".
Втім, раніше в Кабміні вже відмовлялися від зниження акцизів на світлі нафтопродукти. У березні це питання розглядалося на засіданні уряду, але від цієї ідеї було вирішено відмовитися через загрозу значних втрат для бюджету. "Цього разу все може закінчитися так само. Якщо Мінфін не запропонує спосіб компенсації цих втрат, законопроект відхилять, - упевнений генеральний директор "А-95" Сергій Куюн. - Компенсатором може бути підвищення ренти на нафтовидобуток, яка була з початку року знижена". Ставка ренти на видобуток нафти в першій декаді січня склала 3,3 тис. грн, а починаючи з другої - знизилася до 2,6 тис. грн за тонну.
У прес-службі компанії "Лукойл" кажуть, що якщо ставки акцизного збору будуть знижені, принаймні, на третину, ціни на Аі-95 можна буде втримати в травні на рівні 11 грн за літр, а на дизпаливо - на рівні 10 грн за літр. "В іншому випадку, виходячи з прогнозів цін на нафту, вони виростуть мінімум до 12 грн за літр", - відзначають в прес-службі компанії. Але це лише тимчасовий захід боротьби зі зростанням цін, відзначають в прес-службі НПК "Галичина". "Знизити ціни в довгостроковій перспективі можливо, тільки наситивши ринок українськими нафтопродуктами", - вважають в компанії. Через відсутність загороджувальних заходів для дешевої білоруської продукції за минулий рік частка українських нафтопродуктів впала з 50% до 35%, а після зупинки в березні Лисичанського НПЗ вона, як очікують учасники ринку, знизиться до 20% (останній раз повідомляв про це 27 березня). Експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначає, що нафтопродукти, що поставляються з єдиного НПЗ в Україні, який працює, - Кременчуцького, зараз на 18-22% дешевші від імпортованих.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас