Біля Аляски дрейфує корабель-привид — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біля Аляски дрейфує корабель-привид

106
Американська берегова охорона повідомила, що корабель-привид, віднесений в океан після руйнівного землетрусу і цунамі в Японії, знаходиться біля протоки Діксон-Ентранс і дрейфує в бік Аляски.
Як передає агентство Ассошіейтед прес з посиланням на слова офіційного представника берегової охорони Девіда Мослі, швидкість руху корабля складає менше кілометра на годину.
Судно під назвою "РЕУ Ун Мару" (в перекладі з японської "Рибацька удача") було з повітря виявлено наприкінці березня патрулем канадської провінції Британська Колумбія.
Встановлено, що риболовецьку шхуну забрало з японського острова Хоккайдо стихійне лихо в березні 2011 року. Корабель рухається в бік американського міста Ситка з населенням близько 9 тис. осіб.
За словами Мослі, у влади немає побоювань щодо безпеки місцевих жителів, тим більше що покинута шхуна може попрямувати в інший бік, якщо морська течія зміниться.
"Зараз ми найбільше турбуємося про морський рух, - сказав Мослі. - Ми попереджаємо судна і намагаємося мінімізувати загрози безпеки. Не можна допустити, щоб хтось в нього врізався".
Канадська та американська влада також побоюються, що "корабель-привид" може становити загрозу навколишньому середовищу. До цих пір невідомо, що знаходиться на борту покинутого судна і чи заповнені його баки паливом. Ассошіейтед прес повідомляє, що в понеділок до "РЕУ Ун Мару" прямує літак берегової охорони. Йому належить визначити точне місцезнаходження судна і підтвердити, що в минулу суботу на нього вдалося скинути маяк для відстеження його пересування.
Раніше влада Аляски висловлювала побоювання, що корабель принесе на територію цього американського штату і тоді їм доведеться займатися його утилізацією.
"Я так розумію, що власник судна відомий, але йому воно більше не потрібно, - сказав в п'ятницю сенатор від Аляски Марк Бегіч. - І нам воно теж не знадобиться".
Фахівці Гавайського університету підрахували, що удар гігантської хвилі по Японських островах, що відбувся 11 березня 2011 року, залишив після себе понад 25 млн тонн зруйнованих конструкцій і сміття.
Від чотирьох до восьми мільйонів тонн змило в океан, і до двох мільйонів тонн сміття досі плавають на поверхні.
Однак, як очікують вчені, більшу частину з цих уламків варто чекати біля берегів Північної Америки не раніше березня 2014 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас