Дослідження: Україна не регулює політичне фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дослідження: Україна не регулює політичне фінансування

108
Незважаючи на наявну правову базу, Україні не вдалося імплементувати правила політичного фінансування.
Про це свідчать результати оприлюдненого в п'ятницю звіту "Global Integrity Report: 2011", який досліджував ефективність контролю грошових потоків в політиці та механізми запобігання корупції в 31 країні, повідомляє Українська правда.
Згідно з дослідженням, 29 з 31 оцінюваних країн зазнали невдачі в здійсненні правил політичного фінансування, незалежно від того, наскільки сильною або слабкою була їхня законодавча база.
Україна набрала всього 21 бал зі 100 можливих за ефективність свого регулювання партійного фінансування і 20 балів зі 100 за можливість ефективно регулювати внески окремим політичним кандидатам.
Такі результати сильно контрастують з наявною правовою базою, яка отримала найкращі оцінки: 50 за регулювання фінансування партій і 100 за регулювання фінансування індивідуальних кандидатів. Але публічне оприлюднення інформації про фактичне фінансування партій та індивідуальних кандидатів отримало 0 з 100.
За ефективністю законодавства, що регулює фінансування політичних партій, хороші результати показали Німеччина (83 бали) і Колумбія (71 бал). Грузія набрала 54 бали, США - 29, Китай отримав 0 балів.
Серед інших висновків звіту називається те, що антикорупційні органи часто не відповідають своїм завданням. Багато антикорупційних органів, які оцінені в 2011 році, є сильно політизованими і залежними від урядів, діяльність яких вони нібито покликані моніторити.
Крім того, згідно зі звітом, в 29 країнах з 31, урядова бюрократія є відгалуженням правлячої партії або регулярно використовується в інтересах політичних сил.
"Global Integrity" - міжнародна некомерційна організація, що відслідковує глобальні тренди в галузі управління та боротьби з корупцією.
Замість того, щоб вимірювати самі прояви корупції, звіт за допомогою 320 індикаторів, а також журналістських розслідувань оцінює механізми звітності та вимірювання прозорості, які покликані запобігати корупції. Він також показує прогалини, які роблять корупцію більш вірогідною.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас