Батьківщина і Фронт змін недооб'єдналися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Батьківщина і Фронт змін недооб'єдналися

975
Після того, як ще одну справу проти Юлії Тимошенко було передано в суд, "Батьківщина" голосно нагадала про проведення першого етапу передвиборчого з'їзду. Партія і її союзники зібралися вже 30 березня. Захід обійшовся-таки без урочистих об'єднань. Але всі правильні заяви були зроблені.
Одна голова, одна партія...
З тих пір, як Партія регіонів провела масштабний з'їзд і в прямому ефірі прийняла в свої ряди "Сильну Україну" Сергія Тігіпка, інтерес до подібних заходів у виконанні її потенційних суперників тільки зріс. Тим більше, що і з боку опозиції розмови про об'єднання в тій чи іншій формі йдуть вже давно. А оскільки найбільш рейтинговим конкурентом ПР залишається "серцевина" БЮТ, майбутній з'їзд саме "Батьківщини" привертав найбільшу увагу.
Про те, що передвиборний з'їзд партії Юлії Тимошенко буде багатоетапним: почнеться навесні з визначення загальної стратегії та обговорення можливих коректив партійної програми, а закінчиться, найімовірніше, в серпні повноцінним висуненням списку - було відомо заздалегідь. Причому основну, але не дуже втішну рекламу першій стадії Всепартійної зустрічі (спочатку вона намічалася на квітень, але з часом стало відомо, що з'їзд пройде вже в кінці березня) незадовго до дати її проведення забезпечили негаразди з вибором майбутніх делегатів. Як стало відомо пресі, в початковий список партійних представників не увійшло чимало парламентаріїв при тому, що сама Юлія Тимошенко, за чутками, обумовлювала неодмінну участь у з'їзді всіх актуальних для фракції БЮТ-Б на сьогодні народних обранців. Однак інформаційна віддача від розголошення подробиць організації з'їзду досить швидко знітилася під гнітом того потоку новин, який супроводжував передачу чергової справи проти Тимошенко в харківський суд.
Після того, як стало відомо, що претензії СБУ до корпорації "ЄЕСУ" опиняться в суді в лічені дні, градус інтересу до дій "Батьківщини" різко підскочив. Сприяли тому і "дражливі" заяви представників політсили. "І я не відкидаю, що після закінчення з'їзду вийде у світ цікава заява, підписана і нашими політичними партнерами, про майбутній формат виборчої кампанії", - інтригуюче анонсував захід, що наближається, нардеп Сергій Пашинський. Як і було заплановано, з'їзд "тимошенківців" і співчуваючих пройшов у п'ятницю, 30 березня, в Будинку вчителя. Хоча на заході очікувано головував Олександр Турчинов, "бютівці" не відмовилися від символічного кроку - Юлія Тимошенко ("єдиний і незмінний лідер" - за словами самого Турчинова) була заочно обрана до президії. Втім, якщо судити з зачитаного звернення до делегатів, Юлія Володимирівна і справді думками була з ними.
Як і слід було очікувати, ключовою ідеєю "віддаленого" виступу партійного лідера було об'єднання. У своєму листі до делегатів екс-прем'єр прямо згадала, що згадувати колишнє вона не буде - справа за майбутнім. "Я хотіла б проаналізувати всі наші дії за останні роки, відповісти на запитання "Що і чому сталося в 2010-му", детально розібрати помилки та окреслити нові шляхи. Але нічого з цього я сьогодні робити не буду. І не тому, що це неважливо. А тому, що на сьогодні є одна-єдина ідея і одна-єдина стратегія, заради якої варто відкинути, відкласти вбік, на завтра всі інші теми і розмови", - відразу ж попередила Тимошенко. Приділивши деякий час історичним паралелям (в Будинку вчителя, як зазначила Юлія Володимирівна, збиралася в свій час Центральна рада), колишня глава уряду закликала своїх прихильників забути про амбіції і ідеологічні розбіжності та об'єднуватися, об'єднуватися, об'єднуватися, поки їх зусилля не продемонструють "вищу політичну математику, в якій два плюс два дорівнює п'ять, а то і всі десять". "Стратегія на парламентські вибори 2012 року у нас може бути тільки одна: одна команда, один список, одна перемога!", - наполегливо закликала Юлія Тимошенко в дусі політиків минулих років. І, можна сказати, що її соратники до цього заклику прислухалися. Правда, поки ще не остаточно і безповоротно.
Об'єднуються всі!
Свою частину програми, що надихає, інші лідери "Батьківщини" виконали з відповідним ситуації запалом. Екс-віце-прем'єр Григорій Немиря пояснив, чому Віктора Януковича "засуджує весь світ", а Олександр Турчинов дав партії установку на подальші зростання і зміцнення. Незважаючи на те, що ще порівняно недавно чимало говорилося про те, що БЮТ переповнюють внутрішні протиріччя - як на рівні парламентської фракції, так і в місцевих осередках, в урочистий момент одвічний зам Юлії Тимошенко лучився оптимізмом. "Партія "Батьківщина" готова до виборчої кампанії. Нами створено той базис, на основі якого ми будемо формувати спільну перемогу: 31 107 дільничних партійних організацій, що становить 96% від загальної чисельності виборчих дільниць України", - заявив Олександр Турчинов, не забувши додати, що відтік старих членів призупинився, приплив нових - помітний, а в цілому число членів "Батьківщини" досягло 600 тисяч осіб. При цьому про колишні кадрові проблеми керівництво політсили таки пам'ятає. "Багато хто не вистояв проти шантажу і зрадив... Ми не можемо вносити в списки неперевірену людину... Ми за кожного повинні нести відповідальність перед народом", - взяв на себе відповідальність Олександр Турчинов, а потім зажадав від делегатів готовності до самопожертви - "не абстрактної, а реальної, конкретної - пожертвувати місцем в списку або в окрузі".
Хто і як буде "саможертвувати" місця в списках або округах поки неясно. Але очевидно, низці членів БЮТ-партій все ж доведеться на це піти - адже список кандидатів на вибори не нескінченний, а місця в ньому повинні знайтися не тільки для членів "давньотимошенківських" партій. Про повномасштабне об'єднання на березневому з'їзді мова так і не зайшла. З чуток, "документальні" зволікання пов'язані з тим, що відредагований меморандум про наміри так і не вдалося передати Юлії Тимошенко... Однак анонс в стилі "To be continued" був зроблений. Про наближення об'єднання зусиль з партією Юлії Тимошенко оголосив запрошена зірка з'їзду Арсеній Яценюк. "Дозволю собі запропонувати вам, колеги, щоб за наступні три тижні ми поставили крапку і чітко сказали, як об'єднана опозиція буде перемагати на виборах. Це наша задача. Ми повинні створити нову українську політичну традицію і нарешті забути про родове прокляття української демократії, коли і за хвилину до розстрілу не можуть об'єднатися", - окреслив Арсеній Петрович завдання на найближчі тижні, не забувши нагадати про те, що хто не може "чітко визначитися" чи з опозицією він - автоматично переходить в категорію "з Януковичем".
Про неминуче об'єднання йшлося і в заяві Юрія Луценка, зачитаній його братом. В ній Юрій Віталійович зупинився і на тому, як саме він бачить опозиційну єдність на практиці. "Висування єдиного списку кандидатів у депутати, узгодженого не тільки з партійними штабами, але - головне - з виборцями. Розробка спільної програми євроремонту України з конкретним планом реформи правосуддя, податкової системи, антимонопольної політики та прозорості використання державних ресурсів", - окреслив цілі лідер "Народної самооборони".
Якщо вірити заявам глав партій, майбутній формат об'єднання "Від і до" повинен стати відомий вже в наступному місяці. Поки ж підсумком першого етапу з'їзду "Батьківщини" стала постанова, яка говорить: "Партія "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" заявляє про формування разом з політичними силами, які входять в об'єднану опозицію, єдиного виборчого списку кандидатів у депутати у загальнодержавному виборчому окрузі та єдиного списку кандидатів по одномандатних округах". Крім того, делегати зійшлися на тому, що місцеві організації партій, що об'єднуються, до кінця квітня повинні почати роботу з формування спільних виборчих штабів.
В нинішніх умовах об'єднання опозиційних зусиль здається цілком логічним кроком. Проте, не можна відкинути і ймовірність того, що воно дасться об'єднувачам непросто. Як би благородно не виглядала в теорії ідея про спільні штаби і єдиний список, на практиці вона цілком може обернутися "перетягуванням каната", під час якого різні партії можуть тиснути одна на одну авторитетом рейтингу, давністю років, згуртованістю місцевих осередків, популярністю претендентів на округ та/або сходинку в списку кандидатів - приводів може знайтися чимало. Тим більше, що питома політвага гравців, що об'єднуються, багато в чому залежить від ролі, в якій вони себе уявляють. Так, предмети торгу у партій, готових злитися з більш великими структурами (а політологи припускають, що та ж "Народна самоооборона" може піти таким шляхом), і в учасників забігу, що підкреслюють свою ідейну самостійність, таки різняться... Крім того, важливим в підсумку може виявитися і питання лідерства. Відносно формального керівництва різночитання можуть і не виникнути. "Очолить єдиний список, звичайно, Юлія Тимошенко", - переконаний "бютівець" Андрій Шкіль. Але ось чи стане хтось першим серед рівних з числа безпосередніх учасників виборчого процесу - залишається під питанням. Так, деякі фахівці відзначають, що масштабне об'єднання може дорогого коштувати. "Я вважаю, що Яценюк погодиться на створення спільного опозиційного списку на базі партії "Батьківщина" за двох умов. Перша - він стане першим номером у списку і друга, найголовніша, - що його висунуть вже зараз кандидатом від опозиції на президентських виборах", - будує припущення про мотиви лідера "Фронту змін" глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. У будь-якому разі, гучні заклики до об'єднання паузі "на подумати" не перешкода. І не факт, що ці роздуми остаточно завершаться вже в квітні...
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас