Україна вивезла за межі країни не весь високозбагачений уран — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вивезла за межі країни не весь високозбагачений уран

Енергетика
409
Україна не повністю позбулася від запасів високозбагаченого урану, як було обіцяно владою. Як пише "Дзеркало тижня", про це повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект зі створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.
"Ми довго торгувалися з американцями і відстоювали кожну позицію, де нам потрібен високозбагачений уран, - зазначив він. - Ми залишили необхідну кількість ВЗУ - стільки, скільки, ми вважаємо, достатньо для наукових цілей, але набагато менше, ніж потрібно для виготовлення ядерної зброї, щоб терористи не полювали за ним".
"Що стосується робіт, де потрібно ВЗУ, то, наприклад, нам необхідно калібрувати апаратуру в широкому діапазоні, - зазначив він. - Коли ми завантажуємо матеріал для ядерної установки, нам необхідно виміряти його збагачення, реальну кількість завантаженого матеріалу, для цього апаратура повинна бути відкалібрована належним чином. Є й інші потреби, зокрема, у створенні нашого джерела нейтронів".
Вчений підкреслив, що високозбагачений уран, який залишився, - це велика цінність для країни і для науки. "Але в мирному використанні в Україні та багатьох інших країнах відповідно до рішень МАГАТЕ в основному буде використовуватися тільки низькозбагачений уран", - також запевнив Карнаухов.
Між тим, раніше, 22 березня, Міністерство закордонних справ заявило, що Україна вивезла всі запаси високозбагаченого урану зі своєї території.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас