З новим судом! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З новим судом!

Кримінал
566
Феміда знову проявила інтерес до Юлії Тимошенко, яка залишається в ув'язненні. 29 березня в суд була передана базова справа щодо ЄЕСУ-гріхів. І хоча за частиною епізодів розслідування ще триває, правосуддя, схоже, зволікати не збирається. На думку захисту, корінь проблеми - у можливій апеляції.
Скоро справа робиться...
Хоча з кінця 2011 року Юлія Тимошенко вже відбуває семирічний термін за "газовими" звинуваченнями, вже на момент її переведення в колонію було очевидно, що контрактами-2009 діяльний інтерес правосуддя до екс-прем'єра не вичерпається. Поки перші порушені проти лідера БЮТ справи - щодо "кіотських" пенсій і машин "швидкої допомоги" (згодом об'єднані в одне провадження) - втратили первинний натиск, з літа 2011-го на другому після "газового" плані виявилися питання часів функціонування корпорації "Єдині енергетичні системи України". Протягом кількох місяців проти Юлії Тимошенко було відкрито декілька справ, що стосуються широкого спектру колишніх бізнес-питань: починаючи з нашумілої проблеми бартерної заборгованості перед Міністерством оборони РФ і закінчуючи купою суто ЄЕСУ-труднощів - приховування податків, незаконне відшкодування ПДВ та інші багаторічної витримки спроби завдання збитків державі.
Спочатку анти-ЄЕСУ-кампанія викликала сумніви в експертному середовищі. Строки давності у цих справах перебували на межі пристойності навіть з поправкою на доведене було Печерським судом "газове" перевищення повноважень; пряма причетність до управління компанією в усі обговорювані часи саме Юлії Тимошенко, яка ще на початку 1997 року стала народним депутатом, вимагала доказів, нехай і більшість пред'явлених звинувачень щодо екс-прем'єра та її оточення вже були зняті в 2000-х роках. Але серйозність намірів правоохоронців підтвердило й об'єднання найбільш перспективних епізодів в одну справу, і тим більше - знаменитий арешт підозрюваної, що вже знаходиться в СІЗО, прямо в камері.
В ЄЕСУ-відношенні зволікати Феміда справді не стала. Протягом кількох місяців захисникам Юлії Володимирівни в новій справі наполегливо нагадували про те, що терміни ознайомлення з матеріалами не безкінечні. Нарешті, 28 березня офіційно виділений час минув, що викликало різкі протести захисників. "Рішення суду про обмеження термінів ознайомлення зі справою стосувалося тільки Юлії Володимирівни і захисників Власенка і Кожем'якіна. Але по справі ЄЕСУ є ще два захисники - Євгенія Карр та Олександр Плахотнюк, які не встигли ознайомитися з матеріалами справи. Їх в термінах ніхто не обмежував", - обурювався нардеп Сергій Власенко, якого, за його словами, тепер не допускають до підзахисної. Як би там не було, захист Юлії Тимошенко ще до цього припустив, що справа буде просуватися швидко. "Я змушений констатувати і з великою ймовірністю стверджувати, що дана справа, незважаючи на масу клопотань захисту і на докази, які додатково надані захистом, вже на початку квітня може опинитися в суді", - прогнозував адвокат Олександр Плахотнюк.
Як виявилося, в реальності події розвивалися ще швидше. 28 березня в ГПУ повідомили, що прокурор Харківської області має визначитися з судним місцем протягом п'яти днів. Але й такий строк не потрібен: базова ЄЕСУ-справа була передана до Київського райсуду Харкова вже 29 березня. Спочатку, крім тих понад 400 мільйонів доларів, отримати які від України не проти Міноборони Росії, Юлія Тимошенко підозрювалася в завдаванні збитків державі на кілька десятків мільйонів гривень. На сьогодні Служба безпеки України вже пред'явила позов на відшкодування шкоди розміром 19 з половиною мільйонів. Правда, при всій незаперечній солідності суми на тлі півторамільярдного позову від "Нафтогазу" масштаби цих неповних 20 мільйонів таки тьмяніють. Втім, "ще не вечір", адже розслідування низки епізодів, включаючи, судячи з усього, і знаменитий бартер, звинувачення в якому, до слова, з російського учасника обміну газу на товари було знято, триває.
Не вимагаючи зволікань?
Швидка робота СБУ викликає двояку реакцію. Для опонентів Юлії Тимошенко швидке вирішення справи - вельми бажаний результат, який дозволить розставити ще один рій крапок над "і". "Вони (захисники Юлії Тимошенко, - "Подробности") сьогодні будуть говорити все, що завгодно. Власенко намагається називати якісь цифри... а мова йде про 4 мільярди 730 мільйонів гривень - сума ухилення від сплати податків. За це в Європі садять довічно. Адже там це найбільший гріх", - ділиться своїм баченням ситуації нардеп-"регіонал" Василь Кисельов. Наполегливі нагадування про значущість нової порції пред’явлених екс-прем'єру злочинів (причому, на відміну від "газової" справи і спірного з точки зору Заходу звинувачення в перевищенні повноважень, тут уже мова йде здебільшого про "економічні" статті), на думку фахівців, має довести Європі, що мова йде зовсім не про політичні переслідування, а про банальну та очікувану боротьбу з корупцією. "(Справа) виникла зараз тільки для того, щоб показати Заходу, що Захід помиляється і захищає не політичного лідера, а найстрашнішого кримінального злодія в Україні", - цитує РИА "Новости" слова директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка.
Захист же Юлії Тимошенко, в свою чергу, з претензіями не погоджується. "У вас пустий обвинувальний висновок, у вас немає ніяких доказів", - звертався до прокурора Харківської області Сергій Власенко. А прискорені темпи, на думку адвокатів, пов'язані з хиткою, але все ж гіпотетично існуючою перспективою звільнення Юлії Тимошенко. "Я хочу, щоб ви десь записали мої слова, потім перевірите: не пізніше, ніж у травні Тимошенко вийде на свободу. І не просто вийде, а буде мати всі можливості для повноцінної політичної діяльності", - оптимістично заявляв на початку березня нардеп - "бютівець" - глава парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець. "Травнева" віра прихильників ЮВТ має просте пояснення - до 15 числа цього місяця закінчиться термін, протягом якого має розпочатися розгляд касації у "газовій" справі у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ. Як і можна було припустити, симпатики екс-прем'єра (в тому числі і закордонні) не відкидають ймовірності перегляду справи. Саме тому, вважають захисники, ЄЕСУ-питання будуть вирішуватися максимально швидко. "Я вважаю, що все буде робитися, щоб до 15 травня отримати ще один вирок Юлії Володимирівни", - припускає Олександр Плахотнюк.
Хоча ризик повторного розгляду справи про контракти знову підніме хвилю сумнівів у правилах підрахунку термінів давності, одночасні суди у кількох справах навряд чи благотворно позначаться на долі колишньої глави уряду, не кажучи вже про те, що вони можуть надати широкий вибір аргументів для арешту. "Навіть якщо Тимошенко вийде на свободу, нова справа - це допит, це виклик в прокуратуру, це підписка про невиїзд, це обмеження можливостей виїжджати за кордон і брати участь у виборній кампанії, у зустрічах з виборцями", - уточнює директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. В такому разі про повноцінну участь видної опозиціонерки у виборах, на що продовжують сподіватися в БЮТ і чого вимагає та ж Парламентська асамблея Ради Європи, мова може і не зайти. Крім того, не слід забувати і про те, що приводів цікавитися минулим Юлії Тимошенко у правоохоронних органів достатньо - здвоєна "корупційна" справа часів прем'єрства теж може опинитися в суді, а захист не відкидає і того, що недавній звіт тимчасової слідчої комісії ВРУ з приводу фактора зради в контрактах-2009 теж може обернутися кримінальним переслідуванням...
Побоюючись безальтернативно "тюремного" майбутнього для Юлії Тимошенко, її прихильники, як і раніше, сподіваються не стільки на торжество справедливості в окремо взятій державі, скільки на міжнародний резонанс. При всій навколокорупційній непривабливості справ проти ЄЕСУ, поки кримінальне переслідування екс-прем'єра все більше сприймається як серйозний прояв гонінь на опозицію, чому тільки сприяє тривале з'ясування того, як потрібно лікувати високопоставлену ув’язнену - в колонії чи все-таки в стаціонарі на волі. Чимале число політологів і політтехнологів переконане, що ще один суд над Тимошенко на руку українській владі в плані іміджу не зіграє. "Ситуація така, що, в принципі, вже Європа охолола до України. Вже ніхто не говорить навіть про асоціацію. І зараз просто ситуація настільки серйозно зайшла в глухий кут, що іміджеві проблеми, які у нас є, їх вже потрібно 5-10 років вирулювати", - песимістично налаштований віце-президент Української PR-Ліги Денис Богуш.
Значимість особливостей розгляду кримінальних справ проти Юлії Тимошенко підтверджують і різкі резолюції ПАРЄ та Європарламенту, і заяви західних політичних діячів, і недавня зміна демократичного рейтингу України в гірший бік. "Український рейтинг політичних прав знизився з 3 до 4 у зв'язку із зусиллями влади щодо придушення опозиції, включаючи політизоване використання судів, застосування жорстких заходів щодо ЗМІ та використання сили для розгону демонстрацій", - така точка зору організації Freedom House. "У 2011 році Янукович поклав початок систематичній кампанії з виключення будь-якої життєздатної опозиції Партії регіонів у переддень парламентських виборів, призначених на 2012 рік. Найважливіше, що прокурори висунули багато різних звинувачень проти Юлії Тимошенко, найсильнішого опонента Януковича, з метою забезпечити кримінальне переслідування", - йдеться у звіті міжнародних правозахисників. Особливо гострою ситуація обіцяє стати тоді, коли за розгляд особливостей першого судового процесу над ЮВТ візьметься Європейський суд з прав людини. Того, що вердикт Страсбурга може сприяти перегляду "газового" вироку, не заперечують навіть у правлячому таборі. Однак ще до цього Юлію Володимирівну можуть встигнути засудити у ще одній справі. При цьому сам намір ворушити давнє теоретично може призвести до не найбільш передбачуваних наслідків, які зачеплять багатьох політиків. Причому додатковим фактором інформаційної дестабілізації ситуації служить і швидке звільнення передбачуваного співучасника Юлії Тимошенко за деякими ЄЕСУ-справами - Павла Лазаренка, термін домашнього арешту якого в США закінчується восени 2012-го. Втім, справи найближчих днів обіцяють бути надзвичайно цікавими навіть до повернення ще одного екс-прем'єра. Тим більше що, судячи з усього, так довго чекати з ЄЕСУ-справами вітчизняний суд навряд чи стане.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас