Експерт: Перед ЄВРО-2012 гривня може обвалитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Перед ЄВРО-2012 гривня може обвалитися

Валюта
5954
Економічний експерт Олег Соскін у коментарі УНН висловив думку, що перед ЄВРО-2012 гривня може обвалитися.
"Критична точка - це буде травень, можливо, червень. Перед чемпіонатом може обвалитися гривня. Якщо цю точку проскочимо, то жовтень місяць - неминучий обвал при такій монетарній політиці. Отже, критична точка девальвації настане десь у другій половині травня. Якщо буде так, як зараз, що йде падіння золотовалютних запасів, тут вже може зірвати маховик і тоді гривня не впаде повільно - до 9,10, а може зірвати і до 12-14. Ось у чому небезпека цієї політики Арбузова", - сказав експерт.
Співрозмовник агентства також не відкидає, що НБУ увімкнув друкарський верстат. Також, на його думку, НБУ не має на сьогодні ресурсів, щоб підтримувати стабільний курс національної валюти.
О.Соскін також зазначив, що за два місяці поточного року Україна має від’ємне сальдо платіжного балансу, яке вже сягає майже мільярда доларів.
"Десь 900 мільйонів доларів ми маємо від’ємне сальдо платіжного балансу, ми маємо від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу, а це означає, що в країну немає припливу валюти, а якщо немає валюти, то тоді виникає питання, як Арбузов буде підтримувати стабільність гривні, якщо економіка не зростає, якщо експорт падає, якщо іноземні прямі інвестиції йдуть дуже в малому обсязі, то виникає питання за рахунок чого він хоче підтримати гривню, якщо все падає. Плюс ще дуже одна показова подія, що НАК "Нафтогаз", будучи банкрутом, взяв 2 мільярди доларів у "Газпромбанку". Це означає, що валюти всередині країни практично немає. Ще одне: за останні 20 днів уряд спільно з Нацбанком ще здійснив випуск 9 мільярдів облігацій внутрішньої державної позики", - резюмував О.Соскін.
Нагадаємо, як запевнив голова Національного банку України Сергій Арбузов, НБУ має в своєму розпорядженні достатні резерви для зменшення різких коливань курсу, але серйозних передумов для девальвації гривні поки не спостерігається.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас