Португалія може опинитися перед обличчям дефолту вже в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія може опинитися перед обличчям дефолту вже в 2012 році

Казна та Політика
274
Економічні проблеми можуть привести Португалію до дефолту вже в 2012 році. МВФ вимагає завчасно ліквідувати "розрив фінансування". Шанс залучити гроші з ринку, на думку експертів, невеликий, пише Газета.ру.
Португалія повинна позичити у приватних інвесторів 10 млрд євро. Це умови виділення країні фінансової допомоги від Європи і МВФ у розмірі 78 млрд євро (30 млрд євро вже отримано, ще 11 млрд євро надійдуть в 2012 році).
В іншому випадку Лісабон опиниться в тій же пастці, що і Афіни в березні 2012 року - він не зможе виплатити 9,7 млрд євро за облігаціями у вересні 2013 року. На вимогу МВФ залучення коштів від інвесторів має відбуватися за рік до потенційної дати дефолту.
Останнім часом ситуація на борговому ринку для Португалії поліпшується. Ціна дворічних бондів Лісабону зростає 10 днів поспіль, що стало найтривалішим підйомом з лютого 2009 року, за даними агентства Bloomberg. Прибутковість під час торгів в середу скорочувалася до 9,22%, найнижчого рівня з квітня 2011 року. Прибутковість десятирічних облігацій скоротилася до 11,2% з 13,5% на початку року.
Поки прибутковість облігацій знижується, у Португалії з'являється шанс запобігти колапсу, але цей шанс досить примарний.
Ризики вкладень в португальські папери, на думку інвесторів, залишаються високими. Так, агентство Moody's оцінює вірогідність дефолту Португалії в найближчі 5 років у 17%, що значно вище, ніж в Ірландії, Італії та Іспанії. Економічна ситуація не показує позитивної динаміки. Співвідношення держборгу і ВВП Португалії погіршується: якщо в другому кварталі 2011 року держборг становив 106,5% ВВП, то в третьому - вже 110,1% ВВП. Знизити дефіцит бюджету з 9,6% ВВП в 2010 році до цільових 5,9% ВВП в 2011 році вдалося тільки за рахунок переведення всіх пенсійних активів приватних банків на баланс державної системи страхування. У 2010 році для поліпшення показників бюджету уряд використовував схожий маневр з пенсійними накопиченнями телекомунікаційної галузі.
Португальські банки не поспішають купувати борги держави. Обсяг держоблігацій в їх активах на кінець січня 2012 року, тобто після двох масштабних вливань кредитів від ЄЦБ, не змінився: 23 млрд євро - стільки ж, скільки двома місяцями раніше.
Для порівняння, банки в Іспанії використовували дешеві кредити від Європейського центробанку, щоб підвищити на 70% обсяг куплених боргових зобов'язань своєї країни, а банки Італії - на 15%
"Прибутковість за португальськими облігаціями дуже приваблива, а ризики - ні", - говорить провідний ринковий стратег JP Morgan Asset Management Ребекка Патерсон.
"Португалія втратила інвесторів через зниження кредитного рейтингу, - говорить стратег з UBS Джастін Найт. - І вони навряд чи повернуться".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас