Нацбанк України у березні наростив міжнародні резерви і покращив платіжну позицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк України у березні наростив міжнародні резерви і покращив платіжну позицію

Валюта
694
Позитивне сальдо інтервенцій Національного банку України за підсумками березня склало $152 млн, що дозволило йому наростити міжнародні резерви і поліпшити платіжну систему, повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Ми вважаємо більш надійною нашу платіжну позицію. Ми почали рік з валютними резервами більше $31 млрд і закінчили перший квартал з резервами більше $31 млрд, хоча серед експертів домінували песимістичні прогнози", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю .
В.Литвицький нагадав, що вже в лютому Нацбанк скоротив сальдо інтервенцій в 8 разів - до трохи більше $100 млн, а в березні знову почав купувати валюту, що дозволило на кінець кварталу мати резерви $31,2 млрд.
Він зазначив, що в лютому платіжний баланс був зведений з нулем: вдвічі зросли прямі інвестиції, а приріст запозичень показав, що ринки для України не закриті.
Радник додав, що експорт останнім часом зростає швидше, ніж імпорт. За його словами, в лютому вперше за багато місяців була зафіксована девальвація реального ефективного обмінного курсу, яка склала 3,5%, що стало доброю протекцією для експорту.
В.Литвицький вважає, що завершення першого кварталу створює враження про успішний вихід української економіки з легкої анемії перших двох місяців, яка була доповнена екстремальним природним фактором.
"Всі наші монетарні агрегати в березні рухалися більш інтенсивно, ніж у лютому: і база, і маса. Стало більш активно зростати кредитування реального сектора, а динаміка нарощування депозитів фізосіб і юросіб наздогнала рівень відповідного періоду минулого року", - підкреслив керівник групи радників глави НБУ, ще раз наголосивши на важливості збереження низького інфляційного тиску і недопущення значних курсових коливань.
Як повідомлялося, останній раз міжнародні резерви Нацбанку зросли в серпні 2011 року, коли на кінець місяця вони склали $38,19 млрд. До початку 2012 року вони скоротилися до $31,79 млрд, на початок лютого склали $31,36 млрд, а на початок березня - $31,05 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас