Держава хоче перемогти нулі в мобільних тарифах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава хоче перемогти нулі в мобільних тарифах

1590
Регулятор хоче відучити операторів продавати внутрішньомережеві безліміти. На думку чиновників, це гробить розвиток галузі.
Представники операторів говорять, що абоненти самі голосують рублем за те, що їм подобається.
Національна комісія з питань регулювання зв'язку і великі мобільні оператори розійшлися в позиції з приводу використання "нульових" внутрішньомережевих тарифів.
Регулятор вважає, що оператори обдурюють абонентів в рекламі. Адже насправді нульові тарифи не безкоштовні. Щомісяця в будь-якому випадку потрібно поповнювати рахунок.
"На ринку немає "нульових" тарифів, але чомусь мобільні оператори їх рекламують. Ми розібралися в цьому питанні. Забороняти маркетинговий хід ми не маємо право. Але ми маємо право заборонити обманювати споживачів", - заявив "Комментариям" голова НКРЗІ Петро Яцук.
Крім того, комісія дорікає стільниковим компаніям в тому, що вони замкнули усередині мереж більшу частину голосового трафіку. І тепер абонентам доводиться використовувати по декілька сім-карт.
У річному звіті регулятора наголошується, що обсяг внутрішньомережевого трафіку в 2011 році збільшився на 12,9% і склав 148,7 млрд хвилин (близько 94% від усього обсягу вихідних дзвінків).
"Така ситуація не сприяє розвитку галузі та не стимулює ефективну конкуренцію між операторами, так як дзвінки на інші мережі обмежені за рахунок їх високої вартості", - наголошується в звіті НКРЗІ.
Мобільні оператори абсолютно не згодні з позицією регулятора. "Запитайте в абонентів, чи шкодить це ринку. Ми впевнені, що відповідь буде негативною. І те, що збирається зробити НКРЗІ, суперечить, насамперед, інтересам абонентів", - заявив "Комментариям" директор зі стратегічного управління і контролю "МТС Україна" Олег Проживальський. "Ми вважаємо, що цінові пропозиції операторів не спрямовані на замикання абонентів всередині своєї мережі - прикладом можуть служити багато пропозицій з низькими розцінками на зовнішні мережі", - заявили в "Київстарі".
Мабуть, найбільше проблем нульові тарифи створюють не самим абонентам, а найбільшому оператору фіксованого зв'язку - "Укртелекому". Абоненти дзвонять з фіксованих телефонів з кожним роком все менше, тому що у них є фактично безлімітна мобільна ініціатива. Так, за даними НКРЗІ, в минулому році вихідний трафік з фіксованих телефонів обвалився на 34% і склав 12,2 млрд хв.
Ситуація для фіксованого гіганта країни ускладнюється ще й тим, що йому доводиться постійно підвищувати тарифи на місцевий зв'язок, так як на підтримку роботи дротової мережі йде багато грошей. Торік подорожчання проходило в два етапи, в цьому НКРЗІ також розглядає збільшення граничних тарифів. Це робить домашні телефони абсолютно не потрібними за наявності мобілок з безлімітом.
В НКРЗІ раніше заявляли, що один зі способів "розімкнути мережі" - це обнулити ставки інтерконекту (гроші, які один оператор платить іншому за завершення дзвінка не своєму абоненту). Тоді, мовляв, в операторів не існувало б бар'єрів для встановлення вигідних тарифів на всі напрямки.
Великі мобільщики цю ідею не підтримують. "Обнулення міжмережевих ставок може бути вигідно одиницям абонентів, які часто дзвонять з мережі одного оператора на мережу іншого. Але в той же час воно однозначно призведе до того, що будуть збільшені тарифи для всієї решти маси абонентів. Ті, хто хоче спілкуватися один з одним більше, знаходяться, як правило, в мережі одного оператора. І тоді вони мають можливість дзвонити достатньо. Ці абоненти не будуть раді зміні тарифів", - говорить Олег Проживальський. В "Київстарі" додають, що завершення дзвінків на інших мережах, - це теж послуга. А за законом вона повинна бути платною і прибутковою.
До того ж, якщо інтерконнект ставки обнулити, оператори втратять більшу частину валового доходу. За підрахунками "Комментариев", в 2011 році цей ринок без урахування міжнародних ставок склав 3,2 млрд грн.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас