Кава на роботі знижує мотивацію до праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кава на роботі знижує мотивацію до праці

54
Кава не тільки бадьорить, але і одночасно загострює розумову лінь, з'ясували вчені після досліджень на щурах.
Результати експериментів канадських учених можуть змусити переглянути свої погляди мільйонів людей, які починають свій день з чашки кави, щоб збадьоритися перед робочим днем. Виявилося, що кофеїн знижує мотивацію до розумової праці, передає ТСН.ua.
Дослідження вчені з Університету Британської Колумбії проводили на щурах. Щоб розрізнити "ледарів" і "трудоголіків", вчені зробили таким чином: тварин саджали в клітку з п'ятьма розподільниками їжі, кожній з яких відповідав конкретний колір.
В один з розподільників надходила солодка їжа. Щоб отримати її, потрібно було натиснути на важіль у відповідь на короткий світловий спалах. Але щур міг відреагувати на довгий світловий сигнал і отримати подвійну порцію. Короткий спалах тривав секунду, довгий - п'ять секунд. "Розумово працьовиті" тварини чекали п'ятисекундного сигналу і отримували подвійну порцію частування.
За словами авторів експерименту, це досить близька аналогія звичайного офісу, де одні старанно трудяться з неослабною увагою, а інші воліють виконати мінімально необхідну частину роботи.
Потім вчені почали давати щурам психостимулятори амфетамін і кофеїн. Вважається, що вони обидва мобілізують нервову систему, допомагаючи зібратися і вирішити проблему.
Виявилося, що амфетамін дійсно працює як стимулятор - але лише тільки у нероб. А на "старанних працівників" амфетамін діяв навпаки: у них зникала мотивація до наполегливої праці.
І найнесподіваніший результат принесла роздача кофеїну: він ніяк не впливав на розумову працездатність ледарів і знижував її у трудоголіків. Варто зазначити, що мова йде не про активність взагалі, а лише про мотивацію до розумової роботи. Бадьорість і у нероб, і у трудоголіків підвищується від стимуляторів однаково. Різниця, очевидно, лише в тому, як вони цією бадьорістю розпоряджаються.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас