Кредити ЄЦБ банкам не дійшли до приватного сектора європейських країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити ЄЦБ банкам не дійшли до приватного сектора європейських країн

Кредит&Депозит
168
Кредити на три роки Європейського центрального банку (ЄЦБ), видані банкам ще в грудні, так і не дійшли до економіки. Після невеликої стабілізації в січні минулого місяця кредитування банками приватного сектора знову різко скоротилося. Зате європейські фінансові інститути охоче вкладають отримані кошти в держборг - з початку цього року вони придбали вдвічі більше облігацій, ніж за весь минулий.
Аналітики покладали на лютневі дані щодо кредитування в зоні євро великі надії після ознак стабілізації в цій сфері в січні. Тоді банки скоротили видачу кредитів приватному сектору всього на 1 млрд євро після грудневого обвалу на 35 млрд євро. Експерти порахували, що так проявив себе ефект від 489 млрд євро, виданих ЄЦБ банкам у вигляді трирічних кредитів в середині грудня.
Проте дані за лютий показали, що банки знову сильно скоротили фінансування приватного сектора - на 11 млрд євро в порівнянні з груднем. І хоча в порівнянні з тим же місяцем минулого року кредитування економіки все одно збільшилося, темпи його скоротилися з 1,1% в січні до всього лише 0,7%. Це найповільніший приріст з червня 2010 р., коли валютний союз виходив з попередньої рецесії. "Загроза кредитної кризи в окремих частинах регіону повністю не зникла", - зазначив у своєму звіті економіст ING Мартін ван Вліет.
Після рефінансування наявних зобов'язань банки значну частину грошей направили в держоблігації, що вже допомогло стабілізувати європейський ринок суверенного боргу. Наприклад, італійські банки в лютому витратили на ці цілі 23 млрд євро, а іспанські - 15,7 млрд євро. Голова ЄЦБ Маріо Драгі, втім, підкреслює, що Центробанк не мав мети допомогти урядам, він хотів лише запобігти кредитній кризі. В результаті європейські банки інвестували в держоблігації периферійних країн зони євро, за оцінкою Barclays Capital, 115 млрд євро. Це більш ніж удвічі перевищує показники за весь минулий рік.
Нагадаємо, 29 лютого ЄЦБ провів другий тендер з надання комерційним банкам фінансування терміном на 3 роки. За підсумками тендера банки залучили кредити на 529,5 млрд євро. На першому тендері з надання трирічного фінансування, проведеному 21 грудня 2011 р., банки залучили 489 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас