Зрив поставок газу в ЄС пояснили межею можливостей "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зрив поставок газу в ЄС пояснили межею можливостей "Газпрому"

Енергетика
692
Взимку 2012 року видобуток "Газпрому" досяг граничних показників. Далі збільшувати виробництво газу монополія вже не могла, що і стало причиною зриву частини поставок до країн Європи. Про це в номері від 30 березня пише газета "Ведомости" з посиланням на неназвані джерела в компанії.
У лютому 2012 року обсяг видобутку газу монополією досяг 1,614 мільярда кубометрів на добу. При цьому в 2006 році показник був рекордним і становив 1,703 мільярда кубометрів на добу. За словами джерел видання, найбільші родовища "Газпрому", в тому числі Ямбурзьке і Уренгойське, запущені 30 років тому, виснажуються.
Запуск перспективного Бованенковського родовища на Ямалі був перенесений з 2011-го на кінець 2012-го. У той же час, газова монополія не збільшує технічні можливості з видобутку через те, що вони і так вище попиту. Крім того, в компанії вважають, що разовий сплеск попиту взимку не зміг би окупити значні кошти, витрачені на введення нових родовищ.
На початку лютого 2012 р. кілька європейських країн оголосили, що постачання газу різко скоротилися. В деяких випадках, стверджували в ЄС, зниження склало 30 відсотків. У відповідь "Газпром" звинуватив Україну у відборі зайвого газу, а Європу - в завищенні "хотілок". Пізніше в газовій монополії визнали, що знижували обсяги, але всього на 10 відсотків.
Вважається, що причиною дефіциту палива в Євросоюзі була холодна зима, яка різко збільшила попит. Ближче до кінця лютого поставки були відновлені в необхідному обсязі. Це підтвердили як в "Газпромі", так і в ЄС. Влада України відкинула звинувачення у відборі газу, відзначивши, що брали тільки те, що належить за контрактом.
Згідно зі статистикою ЦДУ ПЕК, експорт "Газпрому" в далеке зарубіжжя в березні 2012 року порівняно з березнем 2011-го впав на 23 відсотки. Показники за перший квартал знизилися в порівнянні з торішніми на 9,7 відсотка.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас