СБУ: Тимошенко звинувачується у "справі ЄЕСУ" в заподіянні збитків державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ: Тимошенко звинувачується у "справі ЄЕСУ" в заподіянні збитків державі

Кримінал
589
Кримінальну справу проти екс-прем'єра України Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) з обвинувальним висновком після розгляду клопотань захисту буде направлено прокурору Харківської області для затвердження та подальшого направлення до суду, повідомив прес-центр Служби безпеки України в середу.
В СБУ підкреслили, що 28 березня на виконання рішення Київського районного суду Харкова слідчий відділ УСБУ в Харківській області завершив ознайомлення обвинуваченої Тимошенко та її захисників з матеріалами даної кримінальної справи.
"Загальна сума завданих державі збитків незаконними діями Тимошенко, згідно з матеріалами кримінальної справи, становить кілька десятків мільйонів гривень", - зазначено в повідомленні.
"Кримінальну справу за обвинуваченням Тимошенко в організації заволодіння та замаху на заволодіння чужим майном (державними коштами) шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення, організації ухилення від сплати податків корпорацією ЄЕСУ, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів; ухилення від сплати прибуткового податку з громадян, що спричинило тяжкі наслідки, з обвинувальним висновком після розгляду клопотань захисту буде направлено прокурору Харківської області для затвердження та направлення до суду", - йдеться в повідомленні СБУ.
У спецслужбі також підкреслили, що скоєнню цих дій передувало неповернення в державу валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі понад $160 млн.
Крім того, Тимошенко звинувачується в тому, що вона, будучи керівником і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком здійснила замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму $405,5 млн.
Як повідомлялося, Тимошенко засуджена Печерським районним судом Києва до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання "газових контрактів" з Росією в 2009 році. Апеляційний суд залишив в силі цей вирок. В даний час вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії (Харків).
15 травня цього року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ (Київ) розгляне касацію захисту на вирок у "газовій справі".
Щодо екс-прем'єра в Україні розслідується кілька кримінальних справ, у тому числі що стосуються діяльності корпорації ЄЕСУ. Розслідування більшої частини епізодів цієї справи завершено слідчим відділом Харківського облуправління СБУ. Суд обмежив Тимошенко і її захисту термін ознайомлення з матеріалами справи до 28 березня 2012 року.
Крім того, проти Тимошенко є ще справа, розслідування якої вже завершено - про закупівлю автомобілів швидкої допомоги та щодо "Кіотського протоколу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас