НБУ: Платіжний баланс України у лютому склав близько нуля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Платіжний баланс України у лютому склав близько нуля

Казна та Політика
675
Національний банк України заявляє про істотне поліпшення платіжного балансу в лютому, в порівнянні з січнем, зокрема, про ліквідацію його дефіциту.
"У лютому поточного року платіжний баланс суттєво покращився: він склав близько нуля і це значно краще, ніж в січні цього року", - такий коментар директора генерального департаменту НБУ Ігоря Шумило наведено на сайті банку в середу.
За його словами, в першу чергу, це обумовлено зростанням позитивного фінансового рахунку, що склав у лютому $1,2 млрд.
Шумило уточнив, що такий результат досягнутий за рахунок збільшення прямих іноземних інвестицій майже на 75%, порівняно з січнем - майже до $840 млн, а також істотним збільшенням сальдо залученого фінансування реального сектора, в першу чергу, торгових кредитів, що склали $1,1 млрд.
Директор департаменту також підкреслив важливість того факту, що в останні чотири місяці стабілізувався дефіцит поточного рахунку, що розраховується кумулятивно за останні 12 місяців, як в абсолютному вираженні - $8,8 млрд, так і відносно ВВП - 5,4%.
"Надзвичайно важливо, що вже півтора року зберігається на стабільно високому рівні сальдо поточного рахунку за винятком енергоносіїв - близько $13,5 млрд за останні 12 місяців", - додав представник Нацбанку.
За його словами, погіршення поточного рахунку в лютому обумовлено як сезонними факторами, так і значним погіршенням погодних умов, що призвело до зниження експорту продукції машинобудування та АПК на $0,4 млрд і одночасного зростання імпорту газу на $0,45 млрд.
"І останнє. Вперше в цьому році Нацбанк повернув частину боргу (МВФ) на суму близько $600 млн. Однак це не привело до істотного зниження валових міжнародних резервів: вони залишаються на рівні близько $31 млрд або 3,4 місяця імпорту майбутнього періоду", - додав Шумило.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас