Емблема печалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емблема печалі

951
Ввести додаткові заходи щодо захисту прав інтелектуальної власності UEFA та офіційних партнерів Євро-2012 Кабінет міністрів запропонував в законопроекті "Про права інтелектуальної власності та репутації Об'єднання європейських футбольних асоціацій (UEFA)". У Верховній Раді він був зареєстрований тільки в понеділок, але вимоги до України, на основі яких було розроблено законопроект, організація висунула ще п'ять років тому, розповів віце-прем'єр Борис Колесников. "Це одна з обов'язкових умов проведення чемпіонату", - стверджує він.
Законопроект пропонує встановити максимальний штраф за незаконне використання логотипів UEFA (наприклад "Євро-2012") на рівні 85 тис. грн, тоді як Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає максимальне покарання у сумі 3,4 тис. грн. За незаконне копіювання записів футбольних матчів і поширення їх в інтернеті користувачі і власники ресурсів можуть бути позбавлені волі на термін до шести років (зараз п'ять років). За незаконне використання словосполучення "Євро-2012" в доменному імені, розміщення рекламних банерів на сайтах з символікою чемпіонату або трансляції матчів в інтернеті власники сайтів, крім штрафу, можуть позбутися ще домену та серверів. Крім того, за трансляцію чемпіонату в громадських місцях без дозволу UEFA на екранах з діагоналлю більше 3 м пропонують позбавляти власників закладів волі на два роки (зараз відповідальність за ці дії не передбачена). А водіїв за незаконне нанесення на автомобіль емблем чемпіонату або перевезення контрафактної продукції можуть позбавити прав на три місяці.
Законопроект ще не надійшов до комітету Верховної Ради з питань науки та освіти. Але в Партії регіонів говорять, що готові підтримати ініціативу. "Від того, які оцінки проведення чемпіонату дасть UEFA, залежить імідж країни. Ми говоримо, що прагнемо до Європи, але для цього треба змінити законодавство", - вважає перший заступник голови фракції Михайло Чечетов.
Запропонований законопроект суперечить принципам рівності суб'єктів перед законом, вважає керуючий партнер юридичної фірми "Юскутум" Артем Афян. "Незрозуміло, з якої причини відповідальність за порушення авторських прав UEFA суворіша, ніж за порушення аналогічних прав когось іншого", - обурюється він.
Офіційні партнери Євро-2012, які заплатили за спонсорські пакети чималі суми, вітають посилення відповідальності. "В Україні люди не поважають авторські права, тому що до сих пір немає регулятора, який міг би контролювати порушення", - говорить гендиректор ""Славутич" Carlsberg Group" Петро Чернишов. "Якщо держава пропише санкції за порушення правил, це, вважаю, на 90% скоротить поширення контрафактної продукції", - вважає виконавчий директор дивізіону взуття та одягу MTI (мережа "Інтертоп", офіційний продавець сувенірної продукції чемпіонату в Україні) Сергій Бадрітдінов.
Втім, гендиректор маркетингового агентства BrandAid Валентин Перція зазначає, що порушення авторських прав UEFA останнім часом не носять масового характеру. Держмитниця в минулому році зафіксувала тільки сім спроб ввезення в Україну продукції з незаконно розміщеною символікою UEFA. До сих пір єдиним великим прецедентом переслідування порушників авторських прав UEFA в Україні стала справа компанії Prostoprint Дениса Олейникова, якого правоохоронні органи звинуватили в незаконному друку символіки чемпіонату на футболках. Сам Олейников вважає справу фальсифікованою і пов'язує її з виготовленням інших футболок - з написом "Дякую жителям Донбасу..."
Нові норми захисту авторських прав навряд чи знайдуть широке застосування, вважає Афян, оскільки контроль за дотриманням авторських прав ще не налагоджений. "Швидше за все, законопроект буде носити залякувальний характер", - вважає юрист. "Жорсткість відповідальності за подібні порушення лише зробить частішими зловживання і дасть додатковий привід для корупції", - вважає Перція.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас