Населення поставлять на лічильник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення поставлять на лічильник

1568
Влада поспішає. Вибори мера не за горами. Олександру Попову треба зараз максимально продемонструвати, що він не даремно займає своє крісло. Глава КМДА позначив три напрямки діяльності міськслужб.
Перший - забезпечення киян лічильниками, щоб відповідати вимогам державної програми економії енергоресурсів. "До кінця поточного року необхідно обладнати будинковими і квартирними лічильниками всі будинки міста. Кияни повинні платити виключно за реально спожиті послуги", - зазначив голова КМДА.
Другий напрямок - ремонт будинків і прибудинкових ділянок. Як не дивно, цей найбільш конкретний напрям (і очевидний для городян) діяльності влади згадується Олександром Поповим якось побіжно. Він запевнив, що місто отримає фінансування в потрібному обсязі, і це дозволить "провести більше, ніж планувалося, ремонтів під'їздів та прибудинкових територій".
Третій - курирування створення Об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Тим більше, що 15 березня ВР ухвалила закон № 8474 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку".
"Повинен з'явитися ефективний власник. ОСББ не є альтернативою житлових організацій, це форма управління спільним майном. ОСББ може наймати і ЖЕК, і приватну структуру. На ринку послуг повинна бути можливість для існування всіх форм власності", - вважає перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.
Торік у столиці було створено лише 100 ОСББ. Це в п'ять разів менше від того, що було намічено. Усього у столиці їх 668. Згідно з держпрограмою реформування ЖКГ на 2009-2014 рр., до кінця цього періоду на баланс ОСББ або житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) повинно бути передано більше 50% житлофонду країни.
Багато фахівців у сфері ЖКГ стверджують, що це - утопія. "Що стосується закону про ОСББ, там багато питань щодо вбудованих приміщень, щодо горищ і підвалів. Навряд чи новостворені ОСББ можуть претендувати на ці приміщення, що вже потрапили під приватизацію, - каже депутат Київради (УДАР) Наталія Новак. - Що стосується ЖКГ, Мазурчак озвучив цифру, що тільки на ремонт дахів потрібно близько 10 млрд. грн. Це абсолютно непідйомні суми".
Що стосується лічильників, то, за словами депутата, на складах "Київенерго" давно лежать теплові лічильники, але їх ніхто не поставив: ні цього року, ні минулого. Бо весь час ведеться політика загравання з "Київенерго", якому невигідно ставити прилади обліку. Міські влада бере плату з розрахунку квадратних метрів, і вона виходить значно більшою. Міська влада тут на боці олігархів, які володіють "Київенерго". "В цьому році в деяких будинках "смажили" так, що люди змушені були відключати батареї, - каже пані Новак. - Україна повинна була у Росії забрати велику кількість газу, і влада була змушена спалювати його, щоб перекласти оплату за газ на населення". Таким чином, порушуються правильні температурні графіки.
"У цих випадках ОСББ - найкращий контролер, - говорить депутат. - Але закон недосконалий. Якщо в будинку, де є ОСББ, хтось не платить з якихось причин, інші змушені за нього платити". Поки закон не врегулює цей аспект, пересічному громадянину невигідно входити в ОСББ. І сплеску утворень ОСББ чекати не доводиться.
Але головний "підводний камінь" реформ, на думку пані Новак, - це відсутність грошей в бюджеті на житлово-комунальне реформування. "Абсолютно незрозуміло, де взяти гроші на ЖКГ. Так що у Попова - це красиві обіцянки. План щодо "ремонтів і латання дахів" виконаний в 2011 р. на 7%. Попов сподівається, що підкине держава. Якщо держава Попову підкине на його вибори, владі не вистачить на свої", - жартує депутат. В кращому разі, на її думку, підмажуть перші поверхи під'їздів.
Точку зору пані Новак підтримує депутат від БЮТ, міністр ЖКГ в опозиційному уряді Володимир Бондаренко. Однак він радив би міськвладі взагалі переорієнтуватися на інші напрямки. "Я б більш скромні речі порадив зробити Попову. Наприклад, оновити бювети, які сьогодні тотально не працюють, - сказав опозиційний міністр. На його думку, сьогодні багато безгосподарності. У Києві розрахункова відомість включає не кубічні метри спожитої води, а гігакалорії, використані для її підігріву. Вважається, що одна гігакалорія підігріває 18 куб. м води, хоча за всіма розрахунками інститутів ЖКГ вона підігріває 22,5 куб. м. - 4,5 кубометрів відразу крадуть, - говорить пан Бондаренко. - Треба просто навести тут порядок".
Що стосується ОСББ, то вони, на його думку, сприймаються владою як можливість перекинути проблеми зі своїх плечей на чужі. "Було б правильно, щоб старий будинок після капітального ремонту, зробленого державою, передавали ОСББ для експлуатації. А не розраховували, що вони самі будуть його ремонтувати". За словами депутата, всі ці юридичні нестиковки будуть гальмувати розвиток ОСББ. "А гучні заяви міської влади - тільки піар-акція, яка не має сенсу з господарської точки зору", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас