Реструктуризація боргу Греції не зачепить угоду з Goldman Sachs — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реструктуризація боргу Греції не зачепить угоду з Goldman Sachs

Казна та Політика
301
Найбільша в історії реструктуризація суверенного боргу, яку проводить Греція, не торкнеться угоди країни з американським інвестбанком Goldman Sachs приблизно на 5 млрд євро, повідомило Афінське агентство новин з посиланням на міністра фінансів Греції Філіппоса Сахінідіса.
Греція проводить у ці дні обмін облігацій в номінальному обсязі 206 млрд євро з дисконтом. Левова частка паперів уже обміняна, ефективні списання для інвесторів склали до 75% від номіналу.
Міністр фінансів визнав, відповідаючи на депутатський запит в парламенті Греції, що 5-мільярдні запозичення за свопами будуть виплачені банку Goldman Sachs в повному обсязі.
Угода була укладена у вигляді угоди між грецькою державою і дочірньою структурою Національного банку Греції, який, в свою чергу, проводив трансакції з Goldman Sachs. Це не те ж саме, що офіційно випущені державою боргові зобов'язання, заявив Сахінідіс.
"Євростат зараховує (свопи) як борги в своїй статистиці, але це не змінює юридичну форму угоди", - уточнив міністр фінансів. Таким чином, за його словами, борг перед американським інвестбанком не підлягає списанню, на відміну від боргу за держоблігаціями.
Греція в минулому потрапила під вогонь критики в ЄС за угоди, що проводилися з американським інвестбанком у формі валютних свопів - угод на обмін обумовленого обсягу однієї валюти на іншу на визначену майбутню дату. При цьому курси обміну визначалися таким чином, щоб банк отримував надзвичайно високий прибуток в обмін на виплачені за свопами гроші. Goldman Sachs заявив, що угоди були законними, хоча визнав їх недостатню прозорість. Угоди за свопами свого часу допомогли Греції приховати справжні розміри бюджетного дефіциту і вступити в єврозону.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас