У Міносвіти пояснили, що входить у ціну підручників за 647 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міносвіти пояснили, що входить у ціну підручників за 647 гривень

Казна та Політика
709
У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту пояснили, чому закуповують книги за 647 гривень, і чим обумовлена їх ціна.
"Закупівлі підлягають тільки ті підручники, які стали переможцями Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників. Оскільки переможцями стають саме рукописи авторів (які створюються в навчальних програмах і навчальних планах), то вартість підручника включає в себе технологічних процес його виготовлення (який має декілька етапів ) і складається не тільки з витрат паперу, картону, плівки та поліграфічних витрат, але і з редакційних і загальновидавничих (авторські гонорари, розробка оригінал-макетів, художні та редакційні витрати). Зазначені витрати по кожному підручнику розподіляються на загальний тираж (наклад, обсяг) підручників, які закуповуються: тобто, чим менший тираж, тим більший відсоток витрат у загальній вартості підручника", - йдеться в повідомленні Міносвіти, пише УНН.
"Тираж підручників визначається згідно з прогнозованою кількістю учнів на 2012-2013 навчальний рік. На підставі відомостей, наданих обласними управліннями освіти і науки, визначається розрахункова потреба в підручниках для учнів перших класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською, російською мовами та іншими мовами національних меншин. Згідно з даними, кількість майбутніх першокласників, які будуть вивчати українську мову в школах з навчанням польською мовою - 302, з навчанням молдавською мовою - 371. На відміну від обов'язкового вивчення англійської мови в початкових класах (217616), прогнозований контингент першокласників, які будуть вивчати іспанську мову, складає 274 учні", - повідомляють в міністерстві.
"Якщо уважно проаналізувати оголошення про проведення процедури закупівлі в одного учасника, опубліковане в бюлетені "Вісник державних закупівель", то можна простежити залежність ціни від тиражу підручників, які підлягають закупівлі. Так, наприклад, підручник з української мови для загальноосвітніх навчальних закладів з польською мовою навчання (1-й клас) при тиражі 302 примірника коштує 647,09 грн, а підручник з англійської мови для загальноосвітніх навчальних закладів (1-й клас) при тиражі 217 616 примірників коштує всього 10,81 грн.", - йдеться в повідомленні.
Також в міністерстві повідомили, що закупівля підручників здійснювалася відповідно до Закону України "Про здійснення державних закупівель". Згідно з його положеннями, під час закупівлі творів мистецтва або закупівлі, пов'язаної із захистом прав інтелектуальної власності, повинна застосовуватися процедура закупівлі в одного учасника. Застосування іншої процедури закупівлі призвело б до порушення прав авторів, які захищаються Законом України "Про авторське право і суміжні права".
Відповідно до Закону України "Про освіту" громадяни України мають право на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах. З цією метою Міносвіти забезпечує випуск підручників, посібників, методичної літератури та безкоштовно передає їх до навчальних закладів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас