Греція і США обговорили енергетичну незалежність від РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція і США обговорили енергетичну незалежність від РФ

Енергетика
222
Представники Греції та США обговорили енергетичну ситуацію в грецькому регіоні, в тому числі питання, що стосуються Росії, повідомив МЗС Греції.
Сьогодні, 27 березня, міністр закордонних справ Греції Ставрос Дімас і спецпосланець держсекретаря США з енергетичних питань в Євразії Річард Морнінгстар зустрілися в Афінах для обговорення шляхів транспортування газу з РФ і Каспійського басейну до Європи.
Як повідомлялося, раніше США закликали Грецію та інші країни регіону постаратися стати енергетично незалежними від Росії. У зв'язку з цим Вашингтон підтримував проект газопроводу Nabucco, який міг скласти конкуренцію російсько-італійському Південному потоку.
Влада Греції неодноразово змінювала ставлення до обох проектів, проте офіційно Афіни заявляють, що обидва газопроводи допоможуть диверсифікації поставок газу на європейські ринки.
У той же час спільно з Італією Греція лобіює будівництво газопроводу ITGI, призначеного для транспортування газу з Азербайджану через територію Греції. Проте останнім часом перспективи проекту залишаються неясними.
Дипломати також обговорювали європейське ембарго на імпорт іранської нафти - раніше Греція опинилася в числі країн, що різко скоротили закупівлі нафти з Ірану, незважаючи на значні збитки. У відповідь США пообіцяла не застосовувати санкцій проти грецьких компаній за фінансові зв'язки з Іраном.
Крім того, Дімас і Морнінгстар обговорили нещодавні відкриття великих родовищ газу в Східному Середземномор'ї в економічних зонах Ізраїлю та Кіпру. Афіни розраховують, що в перспективі газ з цих родовищ можна буде доставляти на ринки Європи через грецьку територію.
Нагадаємо, влада Греції планує до травня 2012 року виставити на продаж акції букмекерської монополії OPAP і нафтопереробника Hellenic Petroleum для скорочення держборгу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас